Claudiu Creţu (ELCEN): Sistemul de termoficare s-a stabilizat. În această iarnă se vor înregistra mai puține avarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureștenii vor avea parte de mai puține avarii la iarnă deoarece sistemul de termoficare s-a stabilizat, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al ELCEN, Claudiu Creţu.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

„Sistemul s-a stabilizat (...) în iarna care urmează vom avea mai puţine avarii pe partea de căldură, nu există zero, dar mai puţine (...) Februarie anul acesta a fost aproape fără avarii majore (...) Au pornit şi acele cazane de la Titan (...) Se lucrează, iar în acest moment oportunitatea foarte mare este de a absorbi bani europeni din acest fond de modernizare. Ministerul Energiei, Guvernul urmează să lanseze în maxim o lună, două, linie pentru parcul de cogenerare, noi, ELCEN, pregătim proiecte (...) Costul total al serviciului, la acest moment, evident că este unul mare (...) pentru că încă sunt pierderi, CET-urile sunt vechi (...) trebuie investiţii şi centrale noi. Sunt pierderi şi pe reţea”, a afirmat Claudiu Creţu.

El a afirmat că ELCEN pregăteşte proiecte de investiţii şi modernizarea sistemului.

„Suntem atenţi la toate aceste tehnologii prin care încercăm să avem energie termică cât mai ieftină şi eventual şi cât mai verde, pentru că acesta este trendul european, adică, concret, studiem posibilitatea integrării energiei geotermale în sistem, eventual şi a pompelor de căldură, dar aici strâns corelat cu energia electrică (...) foarte important este să facem şi noi un proiect, că avem modelul de la Oradea, stocare de energie (...) Este bine că începe fiecare şantier dintre cele 25 pe fonduri europene. Cred că au început în acest moment vreo cinci-şase, deci urmează şi celelalte”, a spus Claudiu Creţu.

Directorul general al ELCEN a mai punctat că sistemul energetic al Bucureştiului a fost „lăsat în degradare”.

„CET Sud şi CET Grozăveşti sunt din anii '60, '64, '67, Progresul e din anii '87-'88, putem spune că este nou şi avem CET Vest din 2009. Cu ţevile ştim povestea. S-a ajuns în 2020 la maximum de pierderi (...) au început acele momente grave şi critice în care zeci, sute de blocuri, cartiere întregi au început să sufere din ce în ce mai mult de lipsa căldurii, nu mai zic de apa caldă”, a mai afirmat Claudiu Creţu.

 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite