Clădirile gri ale Bucureștiului, transformate în opere de artă FOTO
0Asociația E.D.I.T și Sweet Damage Crew au lansat pe 10 octombrie 2022, cea de-a doua ediție a festivalului Outline StreetArt, în cadrul căreia 20 de artiști urbani vor înfrumuseța Bucureștiul cu 10 picturi murale. Scopul festivalului este de a transforma clădirile gri în opere de artă.






Festivalul se derulează pe parcursul unei săptămâni, în prezent artiștii lucrând încă la picturile murale. În cadrul acestei ediții vor fi înfrumusețate 9 centrale termice și două ganguri din Sectorul 2.
În plus, proiectului i s-a alăturat și centrul comercial MegaMall, care a pus un perete întreg (500 mp) la dispoziția artiștilor, astfel că în total vor fi desenați peste 1.500 mp de pereți gri.
„Outline StreetArt este proiectul nostru de educație prin artă, prin care vrem să transformăm clădirile și străzile Bucureștiului în spații mai prietenoase, mai colorate și mai atractive. Suntem la a 2 a ediție a festivalului, iar anul acesta ne-am propus să pictăm centrale termice și ganguri, astfel încât să ducem arta în spatele blocurilor, direct în inima comunităților, o metodă prin care vom ajunge direct la oameni.” declară Liviu Zorilă, Fondator Asociația E.D.I.T.
Picturile murale ale ediției curente pot fi văzute la următoarele adrese:
- Bulevardul Ferdinand 116

- Șoseaua Pantelimon 240

- Ștefan cel Mare 58

- MegaMall București

- Șoseaua Pantelimon 92

- Strada Făinari 26

- Calea Moșilor 205

- Șoseaua Pantelimon 74

„Prima ediție Outline StreetArt Festival a început din convingerea că Bucureștiul merită să fie pus pe harta capitalelor urbane, prin încurajarea artei stradale și prin susținerea libertății artistice. Au fost realizate picturi care au adus împreună artiști din București dar și naționali. Până acum au fost pictați peste 10.000 mp de blocuri, școli, licee, poduri, garduri sau centrale termice. Lucrări precum Moira, Brâncuși, Illo Tempore, Goethe, Podul Văcărești sau Zidul Berceniului, au readus în atenția publicului larg arta stradală.”, a transmis Asociația E.D.I.T într-un comunicat de presă.
Muralurile de la prima ediție pot fi văzute la adresele:
- Lucrarea „Moira” - bd-ul Dimitrie Cantemir, Nr. 23, în zona metroului de la stația Tineretului. Față în față cu acesta se mai află un mural, respectiv cel cu titlul „FOMO să-mi fie dor”


- Illo tempore, este un termen consacrat de Mircea Eliade pentru a denumi timpul mitic (Marele Timp) în care zeii au creat lumea. Acesta se găsește pe Bulevardul Stefan cel Mare, nr. 29
- Johann Wolfgang von Goethe la Colegiul German „Goethe”
- Pasajul Văcărești
- Zidul Berceniului

- Brâncuși - Intrarea Galați
