Bucureşti: Muzeul Antipa, modernizat, pentru prima dată, în 100 de ani FOTOGALERIE
0Redeschiderea muzeului, în „haine” complet noi, se anunţă un „mega-eveniment”. Deşi un muzeu se modernizează o dată la cinci ani, Antipa, „nava-amiral” a muzeelor de ştiinţe naturale din ţară, a resistat un secol, doar cu cosmetizări.
CLICK AICI PENTRU A VEDEA CUM VA ARĂTA INTERIORUL MUZEULUI
CITIŢI ŞI
TURUL VIRTUAL AL MUZEELOR DIN FOTOLIUL DE ACASĂ
La Muzeul Naţional de Ştiinţe ale Naturii „Grigore Antipa” lucrările începute în urmă cu un an continuă în ritm susţinut, după un nou grafic, conform căruia, finalizarea va avea loc în luna iunie 2010.
Termenul de finalizare, stabilit, iniţial, în contractul cu firma specializată în reamenajări muzeale, S.C. Artex Services International S.R.L. pentru luna aprilie 2010, a trebuit decalat din necesităţi de corelare a lucrărilor la instalaţii.
Şi, deşi şantierul domneşte peste tot, în muzeu, directorul general adjunct, de la „Antipa„ Ioana Matache declară cu optimism: “Dorim să facem inaugurarea în iunie, în ultima săptămână de şcoală, pentru ca, în primul rând, elevii să vadă, înainte de a pleca în vacanţă, în ce minune s-a transformat unul dintre cele mai iubite muzee din ţară”.
O modernizare de milioane de euro
Şi la propriu, şi la figurat, „Antipa” se transformă într-un muzeu modern de secol XXl, un adevărat „muzeu de milioane”, după cum îl caracterizează directorul Matache.
Concret, costul total al lucrărilor, fără TVA se ridică la 10, 9 milioane de euro, iar aspectul şi funcţionalitatea muzeală vor fi la cele mai înalte standarde europene actuale.
O mare atenţie în reamenajarea expoziţiei, care se întinde pe trei nivele, demisol, parter şi etaj, este acordată interactivităţii vizitatorilor cu sursele de informare, ca şi modului de prezentare a exponatelor. Acestea nu vor mai fi înfăţişate după principii didactice, de clasificare ştiinţifică, ci după scenarii inspirate din viaţa naturală a vieţuitoarelor.
„Avem un patrimoniu de excepţie, marea majoritate a exponatelor datând de peste 100 de ani, dar conservarea de specialitate le-a asigurat o foarte bună stare de prezentare”, a spus directorul Matache.
„Una dintre cele mai spectaculoase piese este acel strămoş al elefantului descoperit în Moldova, în anul 1894, denumit Deinotherium Gigantissimum, ceea ce înseamnă „animal înspăimântător” şi care va întâmpina publicul la parter, în locul cel mai vizibil.
El nu va mai fi expus împreună cu mamutul, care va fi situat în spaţiu separat, pentru ca prin diferenţa de dimensiuni să se vadă cât era de uriaş acest animal, înalt de peste 4,5 metri. Apoi, urcând treptele, la etaj, vom întâlni balena uriaşă, care, deşi este doar sub formă de schelet, are un mare impact vizual.
Iar la ultimul etaj, vom expune faimoasele colecţii de insecte şi de cristale minerale uriaşe”, a prezentat, pe scurt Ioana Matache, axul principal din muzeul modernizat.