Bucureşti: Adina Păun vrea să înfiinţeze prima Asociaţie de Origami

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alături de alţi pasionaţi, tânăra în vârstă de 22 de ani, vrea să promoveze această artă japoneză şi la noi în ţară.

Adina Păun şi-a petrecut toată copilăria la Constanţa şi tot acolo a terminat şi prima facultate. În urmă cu câteva luni însă, a ales să se mute în Bucureşti pentru a urma cursurile altei universităţi.

„Am ales Capitala pentru că mi-am dorit să simt viaţa de student, să am propriile mele responsabilităţi. Acasă aveam toată libertatea din lume şi îi aveam pe părinţii mei alături. Acum vreau să învăţ singură multe lucruri“, spune tânăra.

După ce a terminat prima facultate, Adina şi-a dorit să devină învăţătoare. Nu a fost aşa, iar primul domeniu în care a lucrat a fost cel politic. „Nu mi-a plăcut deloc şi atunci am decis să nu fac asta toată viaţa“, îşi aminteşte ea.

Primul origami, o inimioară
Prima dată când s-a apucat de origami, a fost în urmă cu doi ani şi jumătate. „Eram în timpul unei sesiuni şi aveam foarte mult de învăţat. Vroiam să fac ceva care să mă relaxeze, dar totuşi să nu pierd contactul cu facultatea“, povesteşte Adina. Atunci a început să caute pe internet tot felul de activităţi şi a dat peste această artă japoneză, origami.

Prima dată, a împăturit din hârtie o inimioră. A fost atrasă din ce în ce mai mult şi a vrut să cunoască din ce în ce mai bine tehnica kusudam. „Anumite obiecte confecţionate din hârtie sunt considerate de japonezi talismane pe care le fac cadou oamenilor pentru noroc şi sănătate. Acestea au forme rotunde şi se pot agăţa“, spune Adina.

Origami compus

A fost atât de pasionată şi încântată de ceea ce vedea, încât în prima lună a făcut 30. Până în prezent a confecţionat atât de multe încât nici măcar nu este nevoie să se mai uite la mâini.
Origamiul pur, povesteşte Adina, este acela făcut dintr-o singură bucată de hârtie, însă de 30 de ani încoace tehnica s-a dezvoltat şi oamenii au început să creeze modele noi şi din pătrate de hârtie foarte mari. Tot ceea ce ştie până în prezent a aflat singură de pe internet sau de la alte persoane pasionate şi în timp, şi-au format şi o mică comunitate, www.origamiromânia.forumgratuit.ro. „Suntem 30 de membri, iar fiecare dintre noi ne expunem modelele, fiecare mai vine cu vreun model nou şi învăţăm unii de la alţii“, spune Adina.

„Încercăm să promovăm origami“
Toate persoanele care formează această comunitate au încercat să promoveze origami. „Făceam origami mai simple şi le lăsam prin autobuze, prin parcuri sau în multe alte locuri. Nu ştim ce succes a avut, dar noi am fost foarte mândri de el. A fost o muncă de echipă, origami necesită timp şi avem nevoie de mulţi pasionaţi“, povesteşte tânăra. Pentru a face un origami compus, Adina spune că munceşte patru ore, iar în funcţie de dificultate chiar şi mai mult.

Adina Păun


În România nu există, din păcate, cursuri autorizate de origami, după care să primeşti şi o diplomă, singura ţară în care se dau diplome fiind Japonia. „Noi încercăm să înfiinţăm prima Asociaţie de Origami, <ADOR>. I-am ales numele, aşteptăm să-i dăm drumul. Ne dorim să reuşim ceva şi cu diplomele, vrem ca aceste cursuri să fie recunoscute“, încheie ea.

Participaţi şi la expoziţii cu origami?
A.P.: Am participat la 3 expoziţii. Ele sunt destul de multe, dar la nivel local şi este cam greu să te deplasezi prin toată ţara.

Poţi învăţa să faci origami la orice vârstă?
A.P.: Da, cel mai tânăr din comunitatea noastră are 9 ani, dar avem şi persoane de 30, 40 de ani.

Ce vrei să faci pe viitor?
A.P.: 70% din zi o petrec împăturind hârtie. Nu vreau să renunţ, e un hobby. De asemenea, vreau să fiu şi învăţător şi cu atât mai mult nu mă voi opri.

NĂSCUTĂ
28 mai 1987, în Constanţa

STUDII
Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice la Universitatea Ovidius din Constanţa şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Bucureşti


Ce-i place
„Îmi place foarte mult să mă plimb şi să-mi petrec timpul cu prietenii. Îmi place să ies în locuri liniştite şi nu în ultimul rând, îmi place să împăturesc hârtia“, spune Adina.

Ce nu-i place
„Urăsc să văd gunoaie aruncate pe stradă sau oameni nepăsători care fac acest lucru. De asemenea, nu-mi place gălăgia sau agitaţia din oraş, din autobuz sau din alte părţi“, spune tânăra.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite