Bucureștenii se opun schimbării numelui stației de metrou „Timpuri Noi”. Cine este Octavian Udriște

0
Publicat:

Stația de metrou „Timpuri Noi” din București se pregătește să-și schimbe numele, hotărâre luată de Membrii Consiliului de Administrație al Metrorex, conform informațiilor furnizate de Club Feroviar. În curând, stația de metrou va fi redenumită „Octavian Udriște”, în onoarea unuia dintre inginerii implicați în construcția primului tronson de metrou.

Stația de metrou „Timpuri Noi” FOTO Facebook/ Alina Pop
Stația de metrou „Timpuri Noi” FOTO Facebook/ Alina Pop

Noua denumire va fi anunțată călătorilor folosind anunțul: „Urmează stația Octavian Udriște, cu peronul pe partea dreaptă”, pe cele două magistrale, 1 și 3, ale metroului din Capitală.

Această schimbare de nume a stârnit nemulțumirea bucureștenilor, care consideră că stația „Timpuri Noi” trebuie să-și păstreze denumirea originală, având în vedere legătura istorică și emoțională pe care o au cu acest nume.

Stația „Timpuri Noi” a primit numele de la vechea platformă industrială cu același nume, înființată în 1864, care, deși nu mai există în prezent, rămâne o parte importantă a istoriei industriale a României. Mai mult, un ansamblu de clădiri de birouri construit pe această fostă platformă poartă numele de „Timpuri Noi Square”, menținând astfel amintirea locului.

Petiție online pentru păstrarea numelui

Membrii CA al Metrorex au votat, la propunerea președintelui Mihai Barbu, în unanimitate schimbarea denumirii stației.

Nemulțumiți de această decizie, bucureștenii au inițiat o petiție online, destinată Ministerului Transporturilor, Metrorex S.A. și Primăriei Municipiului București.

Petiția a strâns deja aproximativ 2.000 de semnături, în doar câteva ore.

„Cetățenii Bucureștiului s-au trezit cu știrea că stația de metrou Timpuri Noi va fi redenumită Octavian Udriște, după numele inginerului care a semnat punerea în funcțiune a primei linii de metrou din București, obligație din fișa postului, de altfel! Decizia a fost luată cu de la sine putere de conducerea Metrorex S.A. (...)

Și locul Timpuri Noi există în memoria colectivă a bucureștenilor! Toată lumea îl recunoaște și îl numește așa”, notează inițiatoarea petiției.

O altă dezbatere a fost legată de numele „Octavian Udriște” și de posibila confuzie cu strada „Logofătul Udriște”, care nu se află în zona „Timpuri Noi”. Această coincidență ar putea crea confuzii pentru cei care traversează orașul.

Bucureștenii au subliniat că toponimia orașului nu ar trebui să fie stabilită arbitrar de o companie de transport și că autoritățile locale, în consultare cu cetățenii, ar trebui să aibă autoritatea de a decide numele locurilor publice din comunitate.

Cine este Octavian Udriște

Octavian Udriște este singurul feroviar în viață, din cei cinci ingineri aleși de Nicolae Ceaușescu să construiască metroul bucureștean, o construcție sută la sută românească.

Inginerul Octavian Udriște FOTO Arhivă
Inginerul Octavian Udriște FOTO Arhivă

S-a născut la 18 aprilie 1935 la Timișoara. A absolvit Institutul de Căi Ferate București, Facultatea de Mecanică – Secția Locomotive în 1958. În 1996 a fost director al Institutului de Cercetări în Transporturi INCERTRANS și în perioada 1997-2005 a condus Departamentul de Transporturi la Siemens România.

Se numără printre artizanii care au pus în funcțiune primul tronson de metrou inaugurat în 1979 în București, fiind numit ulterior director tehnic și director general al Metroului, funcție deținută în perioada 1985-1996.

De asemenea, Octavian Udriște a contribuit la redeschiderea căii ferate Dornești-Putna, circulația pe această rută fiind reluată în data de 15 august 2018. Între 1994 și 1996 a fost directorul general al Metrorex. Din 2007, este președinte onorific al Clubului Feroviar.

Reamintim faptul că, în anul 2009, Metrorex a decis să schimbe numele a opt stații: Semănătoarea, Armata Poporului, Industriilor, Depoul IMGB, IMGB, Laromet, Policolor și Linia de Centură, acestea devenind Petrache Poenaru, Lujerului, Preciziei, Berceni, Dimitrie Leonida, Laminorului, Nicolae Teclu și Anghel Saligny.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite