Bucureştenii protestează din nou pentru siguranţa copiilor lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadine împreună cu alte două organizaţii au anunţat că vor protesta din nou faţă de incompetenţa autorităţilor FOTO Eduard Enea
Nadine împreună cu alte două organizaţii au anunţat că vor protesta din nou faţă de incompetenţa autorităţilor FOTO Eduard Enea

Grupul de iniţiativă al lui Nadine, alături de Asociaţia Pro Civilizaţia şi desprecopii.com au protestat din nou faţă de incompetenţa autorităţilor, sâmbătă, într-o manifestaţie în Piaţa Victoriei. Oamenii cer „un plan concret pentru aplicarea legii lui Ionuţ”.

UPDATE: Aproximativ 40 de persoane au protestat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, pentru a cere strângerea câinilor de pe străzi şi din parcuri, acestea recomandându-le celor care susţin sterilizarea şi aducerea maidanezilor înapoi pe stradă să îi adopte şi să aibă grijă de ei, relatează Mediafax.


Cea mai mare comunitate online a părinţilor români, desprecopii.com, a transmis autorităţilor o solicitare publică (în baza legii 544 - dreptul de a avea acces la informaţii publice) şi răspunde invitaţiei Consiliului General al Municipiului Bucureşti de a participa la o discuţie despre cum va fi aplicată Legea lui Ionuţ, ieri (13 septembrie) la ora 17:00.

„Împreună cu grupul de iniţiativă al lui Nadine şi Pro Civilizaţie continuăm demersurile pentru siguranţa copiilor şi a tuturor cetăţenilor din România. Decent şi demn, în memoria lui Ionuţ, şi în numele tuturor celor traumatizaţi de câinii lăsaţi la voia întâmplării pe străzi! Sâmbătă, 14 septembrie, începând cu ora 15:00, în Piaţa Victoriei (zona Muzeu Antipa), vom cere cu  fermitate autorităţilor să ia măsurile necesare pentru aplicarea legii lui Ionuţ. Copiii noştri încep şcolile în câteva zile, iar aacum se joacă în parcuri! Cerem un plan coerent şi concret de măsuri cu termene de aplicare ale acestora”, se arată într-un comunicat de presă emis către adevarul.ro.

Potrivi sursei citate, această lege trebuie să se concretizeze prin ridicarea definitivă a câinilor de pe străzi, de lângă blocuri, din parcările magazinelor, ale firmelor, din parcuri.

Reprezentanţii organizaţiilor precizează că „avem respect pentru drepturile animalelor, vrem ca ele să trăiască în adăposturi specializate, unde să fie în siguranţă, aşa cum şi noi, cetăţenii ne dorim să fim în siguranţă pe străzile ţării. Ne delimităm ferm de orice demers care nu se situează în acest registru.

Potrivit celor care organizează manifestaţia de sâmbătă după masă, acest demers este important pentru toţi cei care au ceva de spus în societatea românească, pentru părinţii lui Ionuţ, pentru toţi copilaşii şi oamenii care au dreptul la siguranţă.

Pentru cei interesaţi să se implice pot consulta detaliile de organizare de pe site-ul construit special pentru cauză din cadrul desprecopii.com.

Redăm mai jos toate punctele solicitării trimise de cele trei grupuri către administraţiile locale.

1.Vă solicităm să prezentaţi public şi cât mai urgent o strategie simplă, scurtă şi clară pentru rezolvarea rapidă şi civilizată a acestei grave probleme!

2.Au fost identificate cauzele majore pentru care situatia maidanezilor este înca nerezolvata chiar şi dupa atatia ani? Care sunt acestea?

3.Care este lista actelor normative care conţin prevederi referitoare la situaţia maidanezilor? Inclusiv Hotararile Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

4. Cati caini au fost reteritorializati in 2013? Daca noua lege va fi promulgată va fi reteritorializarea scoasă în afara acesteia? Care este explicatia pentru care HCGMB a permis/permite reteritorializarea cu nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice care în art 2, pct 15 interzice ”lasarea in libertate ori fara supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri”. Se intentioneaza sa se alinieze toata legislatia din acest domeniu la ultimele prevederi, astfel incat sa nu mai existe dubii? Cand si cum considerati ca se va face?

5.Care structuri din PMB sau ASPA sunt ablitate să se autosesizeze şi să efectueze controale? Care este  structura interna a ASPA si cati  angajati sunt in fiecare departament?

6.Unde se pot raporta incidentele legate de maidanezi, de locatia haitelor, de atacuri, de persoanele care abandoneaza caini? Exista o linie telefonica? Daca da, ce program are? Exista si o adresa de e-mail pentru astfel de raportari? In cat timp vor fi ridicati cainii fara stapan raportati (termen maxim)?

7.Care este procedura de aplicare a amenzilor pentru contraventiile stabilite de lege in acest domeniu?

8.Poliţia Animalelor este o autoritate a statului? În subordinea cărei instituţii se află aceasta? Ce atribuţii are?

9.CGMB a emis o deciezie de anulare a referendumului? Daca nu, urmeaza ca aceasta sa fie emisa?

10.Câte persoane angajate ca hingheri are PMB (ASPA)? Cu cat  se intentioneaza suplimentarea numărului de hingheri şi a echipamentelor necesare pana la 15 octombrie 2013? Este adevarat ca a fost externalizat serviciul de prindere a cainilor? S-a organizat licitatie in acest sens? Cum s-a ajuns la costul de 219 ron/caine prins? S-a facut un calcul de costuri vis a vis de ce inseamna financiar aceasta externalizare si ce ar insemna ca ASPA sa faca angajari si achizitii de masini (second hand, eventual). Care raman atributiile ASPA, concret, in contextul externalizarii serviciului de prindere al cainilor?

11.Cati caini au fost ridicati de pe strazi in saptamana 9-15 septembrie 2013 din Bucuresti? Cati caini estimati ca se vor ridica de pe strazi in urmatoarea luna (15 septembrie – 15 octombrie)? In cat timp estimati ca se vor strange de pe strazi cei 65.000 de caini? Ce garantii oferiti in acest sens?

12.Câte locuri există în adăposturile pentru câini, ale primăriei. Dar in cele ale ONG-urilor? Câte din acestea sunt ocupate în prezent şi câte sunt libere, defalcat: primarie/ONG uri? Cate ONG-uri detin adaposturi legale? Cate ONG-uri detin adaposturi ilegale? Ce intentionati sa faceti pentru rezolvarea problemei adaposturilor ilegale si cand?

13.Cati caini au fost adoptati in saptamana 9-15 septembrie 2013? Cati caini estimati ca  vor fi adoptati de pe strazi in urmatoarea luna (15 septembrie – 15 octombrie)?

14.Proprietarii/adminsitratorii de centre comerciale, de pieţe,  spitale, restaurante respectiv de santiere  în perimetrul cărora există câini maidanezi au fost sanctionati conform legii? Cate amenzi s-au dat, (defalcat pe fiecare dintre locatii) in 2013? Dar in perioada 9-15 septembrie 2013?

15.Câţi câini maidanezi, adoptaţi, au fost microcipaţi în acest an? Dintre aceştia câţi au fost identificaţi, raportaţi la PMB şi incriminaţi de victimele atacurilor lor? Dintre aceştia câţi dintre adoptatorii lor au fost amendaţi şi pentru câţi adoptatori primăria a sesizat poliţia în cazurile de vătămare corporală gravă? Avand in vedere ca reteritorializarea a fost legala, cine si cum este raspunzator pentru cainii reteritorializati?

16.Cine aplică amenzile? Câte persoane sunt abilitate să aplice amenzi? Cine semnează procesul verbal de contravenţie?

17.S-au aplicat sanctiuni conform legii 120/2010 care aproba normele de salubrizare si igienizare ale municipiului Bucuresti? Cate amenzi s-au aplicat in 2013 conform acestei legi? Dar in perioada 9-15 septembrie 2013?

18.Au fost amendati oameni în acest an pentru că au hrănit maidanezi? Cati in 2013 ? Cati in saptamana 9-15 septembrie 2013?

19.Care este numărul maxim de animale pe care le poate deţine o persoană fizică? Diferă acest număr în funcţie de spaţiul de care aceasta dispune pentru cazarea animalelor?  Câte amenzi s-au aplicat în acest an celor care au depăşit numărul de animale pe care le puteau deţine potrivit legii? Cate amenzi s-au aplicat din acest motiv in perioada 9-15 septembrie 2013?

20. Cine verifica ONG-urile, ce nereguli au fost constatate si ce sanctiuni au fost aplicate?

21.Care este opinia si reactia PMB cu privire la posibilitatea avansata de Primaria sectorului 4 de a se permite asociatiilor de bloc tina in grija un animal? Cum veti proceda astfel incat masurile sa se aplice unitar in tot Municipiul Bucuresti?

22.Asa cum un copil nu poate fi adoptat de o persoana juridică, nici pentru animale nu consideram responsabilă şi sigură, lipsită de pericol social, asumarea unei raspunderi comune pentru un animal, cazul lui Ionuţ Anghel fiind exemplul tragic cel mai recent. Intenţionează primăria să propună modificarea legislaţiei?

Pe aceeaşi temă:

Câinele ucigaş a ajuns în stradă prin dispoziţia lui Oprescu. Alte promisiuni neonorate ale primarului Autostrăzii Suspendate

Resemnare la Centrul Antirabic. Mărturiile victimelor câinilor maidanezi: „Oricum nu se va rezolva nimic“

Iubitorii de animale au început un alt protest în Piaţa Universităţii. Manifestaţia nu are autorizaţie

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii: „Autorităţile să-şi asume responsabilitatea privind câinii“

Sute de iubitori de animale protestează în Parcul Izvor. Deputaţii au adoptat amendamentul la Legea câinilor fără stăpân

Părinţii ies din nou în stradă pentru a protesta faţă de indolenţa autorităţilor


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite