Bilanţul Inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe zone din ţară au fost devastate de inundaţii, cele mai afectate fiind judeţele Botoşani, Suceava şi Bacău. Mii  de persoane au fost evacuate şi 22 şi-au pierdut viaţa. Multe dintre victimele inundaţiilor au mai trecut prin experienţe asemănătoare, apa risipindu-le agoniseala de-o viaţă şi în alţi ani.

Moldova a fost cel mai crunt lovită de furia apelor. Mii de oameni au rămas numai cu hainele de pe ei după inundaţiile care au lovit săptămâna trecută această regiune. La Botoşani, apele au distrus 22 de localităţi, printre care şi municipiul Dorohoi. Bilanţul tragediei în tot judeţul se ridică la 7 morţi şi peste 10.000 de persoane evacuate.

În judeţul Suceava, 72 de localităţi au fost afectate de viitură. Numărul persoanelor evacuate din calea apelor s-a ridicat la peste 2.500. Dezastrul nu a ocolit nici judeţul Bacău, unde apele râului Siret au făcut prăpăd, mai ales în zona localităţii Săuceşti. Peste 2.000 de localnici au fost evacuaţi din calea apelor care au atins o nouă cotă istorică.

Dunărea a atins cote istorice

Până cum au fost afectate de inundaţii trei localităţi din judeţ: Galaţi, Barboşi şi Şendreni, de unde au fost evacuaţi circa 1000 de oameni, alţi 7.000 fiind pregătiţi pentru evacuare în orice moment.

La Galaţi este inundată zona industrială de est şi 60 de gospodării se află sub ape. Dunărea continuă să crească la Galaţi. Marţi dimineaţă, la ora 9.00, fluviul avea o cotă de 680 cm (80 cm peste cota de inundaţie). Potrivit ultimei prognoze, nivelul maxim, de 686 cm, va fi atins la Galaţi pe 10 iulie 2010.

Şi la Brăila Dunărea a ajuns astăzi la cota de 713 centimetri, cu 53 de centimetri mai mult faţă de cota de pericol, de 660. Aproape 150 de persoane au fost evacuate, alte 4.000 sunt pregătite să plece iar clădirile de pe malul fluviului sunt înconjurate de apă.

Ardelenii se refac după inundaţii


Un număr 52 de localităţi din judeţul Sălaj au fost lovite de inundaţii în perioada 21-  27 iunie 2010. Raportul pagubelor a fost definitivat doar la Zalău şi la Chieşd. În municipiu pagubele au fost estimate la 327.000 de lei, iar la Chieşd s-a ajuns la peste 625.000. (Paul Maghiu)

Aceleaşi inundaţii au provocat doi morţi în judeţul Cluj, luaţi de apele Crişului Repede. În total, au fost afectate aproape 1500 de locuinţe şi 16.000 de hectare de teren. Şoselele care leasă Clujul de Oradea şi, respectiv, Bistriţa, au fost blocate ore în şir, în 21 şi 22 iunie. Pentru judeţul Cluj au fost cele mai grave inundaţii din ultimii ani.




București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite