Alertă. O fată de 14 ani și un copil de un an și 10 luni au dispărut de la domiciliul lor din Chitila
0Autorităţile au transmis luni seara un mesaj RO-ALERT după ce o minoră de 14 ani împreună cu un copil de un an şi 10 luni, aflat în grija ei, nu au mai revenit la domiciliu.

Potrivit mesajului, minora Minca Ioana-Beatrice-Rebeca, în vârstă de 14 ani, a plecat de la locuinţa sa din oraşul Chitila, judeţul Ilfov, împreună cu minorul Minca Raym Aslan, în vârstă de un an şi 10 luni, aflat în grija sa la momentul respectiv, şi nu a mai revenit.
Minora are înălţimea de 1,65 metri, greutate 65 de kilograme, este corpolentă, are păr lung şaten, ochi căprui, faţă rotundă şi era îmbrăcată cu o fustă de lungime medie şi maiou, precizează Poliţia. Orice informaţie despre cei doi minori poate fi transmisă la numărul unic de urgenţă 112.
Numărul minorilor dispăruți de acasă a crescut în ultimii doi ani, astfel că în perioada 30 aprilie 2022 și 22 aprilie 2023 au fost înregistrate 8.722 de sesizări referitoare la dispariția minorilor de la domiciliu, cu 1.145 mai mult decât în anul anterior, a anunțat Salvați Copiii România pe 25 mai, Ziua Copilului Dispărut. Cele mai multe dispariții au fost înregistrate în București și județele Bacău, Iași și Constanța.
Potrivit datelor de la Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție reiese că în perioada 30 aprilie 2022 și 22 aprilie 2023 au dispărut 106 copii cu vârsta sub 5 ani, 176 de copii cu vârsta între 5 și 10 ani, 2.245 de copii între 10-14 ani și 6.195 de copii de peste 14 ani. În evidența autorităților se află și dispariția unui copil ucrainean, în vârstă de 6 ani, dispărut în data de 1 februarie 2023.
De asemenea, din totalul sesizărilor înregistrate, peste 30% reprezintă plecări voluntare din locuințele sociale sau centrele D.G.A.S.P.C.
„Numărul sesizărilor cu privire la disparițiile de copii a suferit o dinamică progresivă în ultimii patru ani, cu o creștere semnificativă începând cu anul 2021: astfel, dacă în perioada 2020 – 2021 au fost înregistrate 5.922 de cazuri de minori dispăruți, un an mai târziu numărul a crescut la 7.577, ajungând în ultimul an (2022 – 2023) la 8.722”, mai precizează Salvați Copiii România.
Cauzele dispariției minorilor
Principalele motive și factorii de risc care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt:
· neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea părinților sau a adulţilor responsabili;
· conflictele repetate din familie, conflictele cu părinții;
· abuzurile asupra copiilor, fizice şi/sau emoţionale;
· lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate;
· blocaje în comunicarea cu părinţii, cu precădere în situaţii dificile;
· abandonul școlar și teama față de reacția părinților cu privire la rezultate negative acumulate la școală;
· influenţa/presiunea anturajului;
· consumul de alcool și substanțe halucinogene;
· situația economică precară a familiei.