Ziua silvicultorului – sărbătorită la Braşov. Cel mai bun pădurar este un bistriţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
silvicultori brasov

Silvicultori din cele peste 90  de ocoale private din ţară, afiliate în Asociaţia Administratorilor de Păduri, şi-au dat întâlnire la Braşov, în perioada 11-13 iunie 2015,  pentru a sărbătorii ziua silvicultorului, dar în acelaşi timp şi pentru a discuta despre viitorul pădurilor din România.

La eveniment a fost prezent secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Dan Popescu, şi reprezentanţii ai Facultatii de Silvicultură din Braşov, Asociaţiei Forestierilor din România şi Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice.

„Avem şansa de a reda pădurii locul pe care îl merita în societatea românească. După mulţi ani, pădurea se afla din nou între temele de interes ale cetăţeanului, ale organizaţiilor din societatea civilă şi a factorilor de decizie. Vreau să vă spun că la minister veţi găsi atât în mine, cât şi în doamna ministru un partener real în rezolvarea problemelor sectorului privat, cu singura condiţie şi anume de a gestiona pădurea în mod corect şi transparent. Aştept reprezentaţii voştri la minister să ne apucăm de lucru la legislaţia subsecventă Codului Silvic”, a declarat Dan Popescu.

„Este o zi de bucurie pentru noi toţi, mai ales că Asociatia Administratorilor de Paduri a primit statutul de utilitate publică, lucru care ne oferă încredere şi ne obliga sa ne implicam in toate deciziile care determina profesionalizarea sectorului silvic”, a precizat preşedintele Asociuaţiei, Gabriel Stanciu.

În acest an, Asociaţia Administratorilor de Păduri a organizat acţiuni care au asigurat participarea inginerilor, precum şi a unui mare număr de tehnicieni silvici şi pădurari de la ocoalele silvice private. Pentru prima data, a avut loc faza naţionala a concursului „Cel mai bun pădurar” .

Cel mai bun pădurar a fost ales, după parcurgerea a patru teste teoretice şi practice.  Locul întâi a fost câştigat de reprezentantul Ocolului silvic Tihuţa Colibiţa, judetul Bistriţa Năsăud, urmat de reprezentanţii ocoalelor silvice municipale Baia Mare şi Ştejarul din Rupea. Primii clasati au primit premii care au valorat de la unu la trei salarii lunare. Caştigătorii competiţiilor sportive au primit diplome şi cupe.

Din 1991, sambata din cea de a doua săptămână din luna iunie , se sărbătoreşte în România ˜„Ziua Silvicultorului”.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite