VIDEO Un braşovean le predă dansul oamenilor în scaune cu rotile
0Marius Grancea (31 de ani) este coregraf şi dansator profesionist. În timpul liber, învaţă persoanele cu dizabilităţi să danseze. În prezent, coregraful are o trupă numită „Just Dance“, care include şi şapte persoane cu dizabilităţi.
Marius Grancea s-a născut la Braşov, dar de la vârsta de cinci ani a emigrat împreună cu părinţii săi în Israel, unde a rămas mai bine de zece ani. Marius s-a integrat foarte repede în comunitate jucând handbal de performanţă în echipa de la Tel Aviv. În tot acest timp, dragostea pentru dans i-a fost insuflată de părinţii săi, dansatori profesionişti. La vârsta de 16 ani, Marius s-a întors la Braşov şi a activat în echipa de handbal Dinamo Braşov.
Între timp, şi-a dat seama că marea sa pasiune este dansul şi s-a specializat în step coregrafic. În urmă cu câţiva ani, Marius a primit o invitaţie din partea Direcţiei de Servicii Sociale Braşov să ofere cursuri gratuite de dans persoanelor cu dizabilităţi, în special persoanelelor aflate în scaun cu rotile. „Primul spectacol de acest gen a fost la Sala Sporturilor. Îmi amintesc că am realizat coregrafia pentru un tango şi un vals şi toată lumea a fost încântată de prestaţia dansatorilor. Au fost deosebiţi. Este o plăcere să lucrezi cu ei. Eu o fac în timpul meu liber. Mi-ar plăcea ca oamenii să înţeleagă că suntem cu toţii egali“, explică Marius.
În prezent, coregraful are o trupă numită „Just Dance“, care include şi şapte persoane cu dizabilităţi. Formaţia a reprezentat România de două ori la evenimentul anual de promovare a artei în rândul persoanelor cu dizabilităţi, Mode H Europe, care s-a desfăşurat în Franţa.
Fiecare zi este o luptă
Marius spune că munca alături de oamenii cu dizabilităţi l-au făcut să devină un om mai bun. „Cu toţii avem momente când cădem psihic, când suntem copleşiţi de probleme. Nici eu nu fac excepţie. Atunci când am început să lucrez cu aceşti oameni şi am văzut dăruirea lor, mi-am dat seama că de fapt eu nu am nicio problemă“, adaugă dansatorul.
De când a început să se ocupe de persoanele cu dizabilităţi, Marius spune că a intrat într-o altă lume, una a discriminărilor, în care fiecare zi este o luptă. „Mulţi îi tratează pe acesti oameni altfel decât ar trebui. Totuşi, dansul i-a ajutat foarte mult. Au început să aibă mult mai multă încredere în ei, să vorbească mai deschis. Au înţeles că totul este posibil şi că un handicap nu este o piedică. Eu, unul, am învăţat foarte multe de la ei“, a mai spus Marius.
Marele vis al coregrafului este să deschisă un centrul de recreere pentru persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, Marius Grancea îi îndeamnă pe toţi părinţii din România să îşi încurajeze copiii să facă sport. „Din păcate, mulţi copii nu mai fac sport. Nu ştiu să joace fotbal sau handbal, să înoate, nici măcar nu ştiu să alerge“, atrage atenţia coregraful. În ceea ce priveşte trupa, membrii „Just Dance“ se pregătesc să participe în 2013 la un nou concurs destinat lor, tot în Franţa.