VIDEO Cei mai frumoşi români: Costel Marghidan este primul absolvent de Litere şi primul profesor nevăzător din Braşov
0Costel este un exemplu pentru noi toţi. Şi-a pierdut complet vederea la o vârstă fragedă, dar nu s-a lăsat. A devenit primul absolvent de Litere nevăzător din Braşov, iar acum este profesor pentru copii cu deficienţe de vedere.
Costel Marghidan a avut probleme mari cu vederea încă de bebeluş. Până la vârsta de şase ani a făcut mai multe operaţii, dar din păcate fără succes. „Distingeam doar umbre. La şapte ani am fost dat la şcoală şi mi-am pierdut de tot vederea. Cred că a fost mai bine aşa deoarece eram copil şi m-am adaptat mai uşor. Am făcut şcoala generală şi liceul la Buzău, iar apoi am revenit la Braşov“, spune tânărul.
Primul absolvent nevăzător al Facultăţii de Litere
În anul 2002 a dat admitere la Facultatea de Litere la specializarea româno-franceză. S-a adaptat destul de greu, deoarece era un lucru nou, atât pentru el cât şi pentru profesori. Pe atunci nu avea calculator cu voce sintetică, ci doar o maşină de scris şi o plăcuţă în alfabetul Braille. Uneori îşi înregistra pe reportofon cursurile. În primul an de facultate a fost însoţit la cursuri de vărul său. Din anul al doilea s-a descurcat singur şi a învăţat exact unde sunt toate sălile de clasă.
Deşi locuieşte în Braşov a ales să stea în cămin pe perioada studiilor. „Am vrut să fiu independent, să nu depind de nimeni. Am vrut să am spaţiul meu personal. Practic am vrut să-mi demonstrez mie în primul rând că mă pot descurca şi singur“, spune Costel.
În 2007 şi-a dat examenul de licenţă pe care l-a promovat cu 9.50. Şi-a scris singur lucrarea de diplomă – „Ideea de tradiţie literară în modernitate“ - singur. Computerul lui are un soft special, iar tânărul a memorat poziţia tastelor. Astfel, în momentul când apasă pe ele, o voce de robot citeşte cuvântul respectiv. Cu ajutorul voluntarilor de la Asociaţia Catharsis, tânărul a reuşit să o tehnoredacteze şi să o tipărească, pentru a o prezenta dascălilor.
Exemplu de urmat
Reuşita lui Costel este un exemplu pentru ceilalţi copii cu probleme. După terminarea facultăţii a avut curajul să facă un stagiu de pregătire de aproape 5 luni în Belgia, în 2009. „Acolo am învăţat exact cum este să te descurci singur. A fost un stagiu special pentru persoanele nevăzătoare. Acolo am învăţat cum să ne descurcăm singuri cu banii şi cum să avem grijă de propria noastră casă. Mi-a plăcut enorm“, mai spune tânărul.
Costel Marghidan este de şapte ani profesor la Centrul Rază de Lumină pentru Nevăzători. „Îmi place să fiu dascăl. Sunt educator, nu chiar profesor. Lucrul cu copiii îmi aduce multe satisfacţii. Sunt dornici să înveţe. Pe lângă alfabetul Braille, face cu ei şi alte materii şi temele de la şcoală. Vreau să le transmit părinţilor să îşi trimită copiii la şcoală. Sunt şi cazuri de care eu nu sunt mulţumit. Chiar dacă sunt nevăzători trebuie să înveţe. Eu am făcut şcoala specială şi nu m-am simţit prost că nu am mers la o şcoală normală. La mine a fost un succes. Vreau ca exemplul meu să fie urmat de cât mai mulţi copii cu probleme de vedere. Putem să avem o viaţă normală. Trebuie doar să ne dorim acest lucru“, a spus Costel.
Vrea să ajungă în Franţa
Tânărul are acum 30 de ani şi locuieşte cu chirie alături de un coleg de la Asociaţia Nevăzătorilor. Îşi doreşte să ajungă în Franţa. „Îmi doresc să aprofundez mai multe limba franceză pe care am învăţat-o în facultate. Mi-ar place să îmi găsesc un serviciu de traducător. Îmi doresc să merg şi în Franţa, poate la un stagiu asemănător cu cel din Belgia“, a mai spus Costel.
În vizită la muzeu
Tânărul alături de copiii şi adulţii de la Centrul de Nevăzători au vizitat ieri Muzeul Casa Mureşenilor în cadrul proiectului Simte Arta. Au putut vedea expoziţia de jucării de pe vremea bunicilor şi au putut atinge exponatele. Ovidiu Savu, reprezentantul muzeului le-a dat veşti bune oaspeţilor. Muzeul a lansat un catalog în Braille pentru a li fi mai uşor nevăzătorilor să aibă acces la istoria muzeului. Costel Maghidan a fost primul care a citit din catalog. În plus vor fi aduse şi videoghiduri special pentru ei. În luna aprilie va fi şi o expoziţie de pictură pe materiale speciale pentru ca nevăzătorii să poată simţi cu adevărat arta.
Pe aceeaşi temă: