Urgenţele stomatologice, tratate la Judeţean
0Reprezentanţii celui mai mare spital din Braşov vor să reînfiinţeze un cabinet stomatologic de urgenţă. Braşovenii cu probleme stomatologice nu mai au la dispoziţie, de ani buni, un cabinet cu program non-stop, pentru tratarea urgenţelor.
La Braşov, pacienţii chinuiţi de dureri dentare nu se pot adresa decât cabinetelor stomatologice private, care nu funcţionează în regim non-stop. Necesitatea unui serviciu stomatologic de urgenţă a fost luată în calcul de conducerea Spitalului Judeţean, iar un astfel de cabinet va fi înfiinţat la începutul anului viitor.
„Cabinetul stomatologic va fi înfiinţat în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe şi va avea program permanent. În momentul de faţă discutăm cu Ministerul Sănătăţii şi cu Direcţia de Sănătate Publică variantele de includere a personalului necesar. Se poate înfiinţa o linie de gardă, la care să ia parte, prin rotaţie, medicii stomatologi din oraş sau se pot angaja trei medici pentru acest cabinet, care să acopere regimul de permanenţă. Decizia finală va aparţine ministerului", a explicat Marius Neculoiu, directorul Spitalului Judeţean Braşov.
Funcţionarea cabinetului stomatologic de urgenţă urmează să fie susţinută din fondurile alocate pentru secţia UPU a unităţii medicale. Pacienţii vor putea beneficia de serviciile medicilor de aici gratuit, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu. Statisticile arată că, în 2010, doar jumătate dintre braşovenii care vizitau cabinetele stomatologice şi-au mai permis să meargă la dentist.
„Braşovenii au mare nevoie de un cabinet stomatologic de urgenţă. În momentul de faţă, la Spitalul Judeţean se tratează doar problemele care ţin de chirurgia maxilo-facială, dar nu şi alt tip de afecţiuni dentare. Sperăm ca în maxim două luni să avem cabinetul dedicat urgenţelor stomatologice", a adăugat Marius Neculoiu.
Afecţiunile dentare netratate sunt periculoase
Studiile medicale au relevat faptul că problemele dinţilor se reflectă în sănătatea întregului organism. Medicii spun că în cavitatea bucală se găsesc peste 500 de bacterii. Se pare că infecţiile dentare şi cariile netratate conduc la dispersarea acestor bacterii în sânge. Astfel, pot lua naştere infecţii la nivelul aparatului respirator, afecţiuni cardiovasculare sau boli ale rinichilor şi articulaţiilor. Infecţiile dentare sunt semnalate de dureri puternice, însoţite de inflamarea locală şi a structurilor învecinate (gât, urechi), dar şi de stări febrile. Pacientul poate avea şi dificultăţi de respiraţie sau de înghiţire.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: