Uneltele şi sculele produse la Braşov vor lua locul „chinezăriilor”. IUS estimează afaceri de 28 de milioane de lei, în 2018
0Compania IUS SA Braşov, care face parte din grupul francez MOB Outilagge, a reuşit să încheie la începutul acestui an transferul producţiei de la fabrica companiei germane Bessey din Bietigheim. Fiind una dintre fabricile cu tradiţie ale Braşovului, fondată încă din 1833, a rămas printre puţinele care au supravieţuit şi după comunism, după ce a fost preluată de către investitorii francezi.
Acum, producţia de unele şi scule de la Braşov are şanse să se dezvolte, după cum apreciază directorul Mihai Pădure. Acesta a precizat că trendul de pe segmental producţiei de scule este de relocare a fabricilor din China şi India în estul Europei, după ce guvernele acestor ţări au redus subvenţia acordată pentru achiziţia oţelului, pierzând astfel o mare parte din avantajul costului. „Practic, cheltuielile cu costurile le recuperezi din transport şi din termenele reduse de livrare. De aici poţi livra în maxim două săptămâni, când din China sau din India îţi ia şi patru luni să livrezi produsele către client”, a explicat directorul companiei braşovene.
Germanii de la Bessey, companie înfiinţată în 1889, lideri în producţia de foarfeci şi menghine, au relocate la Braşov linii de producţie de aproximativ două milioane de euro. În urma acestei investiţii, braşovenii de la IUS vor deveni, probabil, cel mai mare producător de foarfeci de tablă, susţine echipa managerială.

Meserii pe cale de dispariţie
O problemă, rămâne însă lipsa forţei de muncă calificate, ţinând cont că sunt slabe şanse ca anumite meserii să mai fie alese de către cineva. După transferul producţiei din Germania la Braşov, întreprinderea a fost nevoită să caute noi angajaţi. Şansa de a găsi o parte din necesar s-a datorat faptului că fosta companie Organe de Asamblare, şi-a întrerupt recent producţia, eliberând, astfel, o parte din forţa de muncă, care s-a reoerientat către celelalte fabrici din oraş.
Potrivit celor de la IUS, pe piaţa muncii există o mare problemă cu anumite meserii, care nu mai au personal. „Nu se mai găsesc forjori, de exemplu”. În aceste condiţii, se încearcă tot felul de variante de atragere a forţei de muncă inclusive din Republica Moldova.

Există însă probleme şi cu personalul îmbătrânit, majoritatea forjorilor companiei, de exemplu, apropiindu-se de vârsta pensionării. Unii dintre ei continuă să lucreze şi după pensionare, dar soluţia ar fi pregătirea personalului la locul de muncă prin contracte de ucenic. Totuşi, pentru că dosarele de ucenici, care trebuie depuse lunar, sunt foarte voluminoase, cei de la AJOFM Braşov nu au primit solicitări în acest sens.
Investiţie de 11 milioane de euro în noua fabrică
Compania IUS din Braşov este singurul producător de unelte şi scule de mână profesionale din România. Compania MOB&IUS, înfiinţată în 2008 de francezii de la MOB Outillage, proprietarii IUS SA, a încheiat 2017 cu afaceri de 24,5 milioane de lei, iar pentru acest an se aşteaptă un avans de 15%, urmând să treacă de 28 de milioane de lei. Cele două companii ale francezilor – IUS şi MOB&IUS, au împreună 143 de angajaţi. IUS a fost fondată în anul 1833 şi din anul 1998 face parte din grupul industrial francez MOB, lider european în fabricaţia de ciocane, pile şi scule de mână pentru construcţii. Începând cu anul 2008 în cadrul grupului MOB s-a înfiinţat compania MOB&IUS SA Braşov având ca obiect de activitate comercializarea produselor din cadrul grupului atât în România cât şi în afara ei.
La finele anului 2008, grupul industrial francez MOB a finalizat o investiţie în valoare de 11 milioane de euro constând în construcţia unei noi fabrici şi unui nou site logistic şi administrativ într-o locaţie nouă la Braşov, respectiv la marginea cartierului Triaj. Grupul francez MOB are centre de producţie în Franţa, România şi Germania.
Citeşte şi:
Producţia de tractoare a fost revitalizată la Braşov. Cât costă un model U 650 pe piaţa din Africa
Nemţii au relansat industria la Braşov. Fabricile private le-au luat locul celor de stat