Un preot din Făgăraş se laudă că ridică o catedrală uriaşă, poleită cu aur, care eclipsează până şi celebra cetate din oraş - milioane de lei vin de la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala din Făgăral este cea mai scumpă biserică construită cu bani publici din provincie. FOTOS.Suciu
Catedrala din Făgăral este cea mai scumpă biserică construită cu bani publici din provincie. FOTOS.Suciu

Că avem deja mai multe biserici decât şcoli şi spitale nu mai este niciun secret. Că până şi unele feţe bisericeşti au uitat, se pare, că un principiu al ortodoxiei este modestia, nici asta nu mai este un secret. La Făgăraş se construieşte, de aproape 20 de ani, cea mai scumpă catedrală făcută, în mare parte, din bani publici, dar şi din mici donaţii ale enoriaşilor.

Catedrala Ioan Botezătorul are dimensiuni impresionante şi cupolele poleite cu aur. Are nu mai puţin de 50 de metri înălţime, 30,5 metri lăţime şi 33 de metri lungime. Preotul misionar Ioan Ciocan, după cum apare titulatura sa pe site-ul Protopopiatului Făgăraş spune că unele dintre dimensiunile catedralei sunt inspirate din viaţa lui Isus. Lăţimea de 30,5 de metri ar simboliza ”vârsta la care Mântuitorul şi-a început lucrarea“, iar lungimea de 33 de metri reprezintă ”vârsta la care Isus şi-a terminat lucrarea“.

Înălţimea de 50 de metri, care este cât un bloc cu zece etaje, nu are nicio legătură cu religia, dar umbreşte panorama celur mai mare obiectiv turistic al municipiului Făgăraş, cetatea din localitate. Dacă localnicii se feresc să comenteze de ce era nevoie de o asemenea catedrală, recunoscut totuşi că înălţimea ei nu e tocmai portivită. Până şi Ceauşescu a avut grijă atunci când a construit blocurile din zonă, ca aceastea să nu ştirbească panorama asupra Cetăţii Făgăraş.

Materiale din Germania

Lucrările la catedrală au fost reluate recent după ce fuseseră întrerupte din lipsă de fonduri. La Făgăraş au ajuns cele 2,35 de milioane de lei, bani alocaţi de Guvernul Ponta exact în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut. În loc să explice de ce era nevoie de o astfel de construcţie într-o localitate în care populaţie este de 28.000 de persoane şi în care mai există 10 biserici, dar un singur spital şi niciun centru social, preotul Ioan Ciocan se laudă cu faptul că nu se face rabat de la calitate la construcţie. De exemplu materialele pentru exterior respectiv cărămida decorativă (klinker) a fost comandată în Germania. În schimb se face economie la schelă. Se va lucra treptat pe câte o faţadă a catedralei.

Şantier catedrala poleită cu aur de la Făgăraş

Am negociat mult preţul materialelor, de pildă klinker-ul,  de la 110 lei la 74 de lei pe metrul pătrat. Am căutat în Polonia, Olanda şi Germania, dar la fabrica din Germania am găsit chiar calitate. La noi în ţară nu se găseşte astfel de piatră de calcar, astfel de cărămidă decorativă. Culoarea este o combinaţie de crem şi roşu, cum este culoarea cărămidei (cărămiziu). Avem o singură schelă, cea a catedralei, şi economisim bani dacă nu închiriem alta“, a spus preotul.

Sistemul de iluminat de 250.000 de lei

O altă sumă mare, estimată la 250.000 de lei se va cheltui pentru sistemul de iluminat. Deocamdată la acest capitol se caută oferte şi nu se ştie când va fi gata. Nimeni nu a explicat de ce este atât de scump sistemul, dar potrivit unor surse vor exista şi reflectoare care să ilumineze frumos catedrala pe timpul nopţii.

Chiar dacă lucrările sunt în toi, în mod surprinzător, mai este încă nevoie de bani. „Lucrările la faţada exterioară vor fi gata anul acesta. Apoi mai este nevoie de bani pentru pictura interioară. Nu se poate spune când va fi finalizată total catedrala. În privinţa sistemului de iluminat, acesta va fi ultimul lucru care se va face“, a mai spus preotul Ioan Ciocan.

Bani din toate părţile

Catedrala din Făgăraş a înghiţit până acum nu mai puţin de 6 milioane de lei, fără a pune la socoteală ultima tranşă de 2,35 de milioane de lei venită de la Guvern. Banii pentru ridicarea ei au venit de la guvern, de la autorităţile locale, dar şi din donaţii de la credincioşi şi bisericile din Mitropolia Sibiului. Catedrala mai trebuie mobilată, zugrăvită, iar pereţii de nu mai puţin de 7.000 de metri pătraţi trebuie şi ei pictaţi în stil religios. Din ultima tranşă de bani de la Guvern (2,35 milioane de lei) se face exteriorul şi se va monta podeaua catedralei.

Pe aceeaşi temă:

România, lăsată în plata Domnului. Ne închinăm pentru sănătate şi educaţie: 18.300 de biserici, 4.700 de şcoli şi 425 de spitale

Catedrala Mântuirii Neamului capătă formă. Câte tone de materiale a înghiţit ridicarea lăcaşului de cult până acum

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite