Turiştii au „interzis“ în Centrul Vechi al Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Unirii a fost renovată pentru a avea aspectul unei zone medievale. Foto: Stelian Grăjdan
Piaţa Unirii a fost renovată pentru a avea aspectul unei zone medievale. Foto: Stelian Grăjdan

Locuitorii din Şchei, dar şi directorul Primei Şcoli Româneşti, vor să protesteze, astăzi, faţă de modernizarea Pieţei Unirii, care practic a desfiinţat locurile de parcare din zonă şi a restricţionat accesul în cartier.

Modernizarea Pieţei Unirii, din Şcheii Braşovului, nu a fost privită cu ochi buni de localnici, dar nici de directorul Primei Şcoli Româneşti, preotul prof. Vasile Oltean.
Dacă până anul trecut, când a început procesul de modernizare a acestei zone istorice, autocarele parcau chiar în Piaţa Unirii, pentru ca turiştii să ajungă la acest muzeu de valoarea al Braşovului, dar şi la Biserica Sfântul Nicolae, un important centru spiritual și cultural pentru românii din toată Ţara Bârsei, datând din anul 1495, acum, singura parcare de autocare din oraş este pe aleea de sub Tâmpa, la o distanţă de doi kilometri de acest loc. „Este puţin probabil, ca oamenii să mai meargă încă doi kilometri pe jos pentru a veni să vadă Prima Şcoală Românească“, a spus nemulţumit directorul muzeului.

Acces auto îngreunat

Acum, Piaţa este doar pietonală, fiind „străjuită“ de ghivece cu arbuşti şi piloni de fier, în dreptul vechilor intrări, care blochează accesul autoturismelor în zonă. Cei care locuiesc pe străzile adiacente s-au plâns, la rândul lor, că au de ocolit destul de mult pentru a ajunge cu maşina acasă, iar străduţele au rămas înzăpezite. Localnicii care nu au însă, curte, acum, practic nu mai au locuri de parcare şi trebuie să îşi lase maşinile la câţiva kilometri, desigur, dacă au noroc şi acolo.

Foto: Stelian Grajdan

Click pe poze pentru mai multe imagini cu Piaţa Unirii după renovare

Pentru a-şi exprima nemulţumirile, scheienii vor organiza astăzi, de la ora 13.00, un protest în Piaţa Unirii, pentru ca autorităţile să ia măsuri în ceea ce priveşte deschiderea accesului pentru riverani, dar şi crearea unor locuri de parcare în special pentru autocare. Nu toţi braşovenii sunt de acord cu protestul şcheienilor şi, dimpotrivă, apreciază investiţia şi restricţionarea traficului. „Autocarele pot opri foarte uşor în staţia de autobuz pentru a lăsa turiştii, se duc în parcarea de sub Tâmpa şi se întorc şi-i iau când termină turul. Nu cred că asta e o problemă, fiindcă s-a făcut ceva frumos, dar aşa s-au învăţat unii să intr cu maşina şi-n biserică“, a explicat Dragoş Irimia, care locuieşte în zona Prund. 

Proiect de 800.000 de euro

Scopul principal al proiectului, care a costat aproape 800.000 de euro, a fost crearea unei pieţe preponderent pietonale, care să-şi recapete aerul medieval, cu o suprafaţă totală amenajată de 6.350 de metri pătraţi. Astfel, întreaga Piaţă a fost pavată cu piatră cubică, au fost montate lampadare, iar monumetul eroilor şi troiţa din zonă au fost luminate arhitectural. Totodată, au fost montate şi băncuţe, pe modelul Pieţei Sfatului. Nu în ultimul rând, au fost plataţi şi câţiva pomişori, în primăvară urmânnd a se face ultimele retuşuri.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite