Jocul strămoşesc de la Crucea Dreptăţii. De Sfântă Mărie, Junii Dorobanţi cheamă la dans în straie populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jocul strămoşesc al Junilor Dorobanţi FOTO Ioan Buciumar
Jocul strămoşesc al Junilor Dorobanţi FOTO Ioan Buciumar

Junii Dorobanţi îi invită pe braşoveni şi pe turişti să li se alăture în Jocul strămoşesc de la Crucea Dreptăţii, de duminică, 15 august

Ca în fiecare an, de Sfântă Mărie, Junii Dorobanţi îi invită pe braşoveni şi pe turişti la Crucea Dreptăţii de la Fântâniţa Popii, unde are loc Jocul Strămoşesc. Pregătirile pentru sărbătoare încep cu o săptămână înainte. 

„Cu o săptămână înainte, tinerii se adună şi-şi aleg şerşile: vătaf, armaşul mare, armaşul mic şi stegar. În duminica de Sfântă Mărie, la ora stabilită  - în cazul nostru la ora 9:00 – băieţii, împreună cu fetele, se adună la casa vătafului, însoţiţi de muzicanţi”, povesteşte preşedintele Junilor Dorobanţi, Florin Nistor, felul în care decurge obiceiul Jocului Strămoşesc. 

La această primă întâlnire, Junii sunt îmbrăcaţi în haine nemţeşti, mai exact cămaşă albă şi pantaloni negri sau, în cazul fetelor, fustă, neagră. 

Ajutaţi de cei mai în vârstă, Junii îi invită pe cei care se află în Piaţa Unirii şi în zonă la jocul de la Crucea Dreptăţii. După prânz urmează cel mai important dintre evenimente. 

„Epicentrul sărbătorii este în jurul orei 14:00, când băieţii şi fetele vin îmbrăcaţi în haine româneşti şi, practic, atunci lumea îi poate admira în toată splendoarea frumuseţii lor şi, evident, a tinereţii lor”, a mai explicat Florin Nistor.

Jocul în costumele populare se încheie după ora 17:00, însă junii merg acasă şi se schimbă din nou în haine nemţeşti – de această dată, colorate – şi revin la Crucea Dreptăţii, unde petrecerea continuă până după ora 20:00. 

Vă mai recomandăm:

 

I-au păcălit pe pensionari că le izolează blocul, cu reducere. Ce sumă uriaşă au strâns escrocii

 

Cum funcţionează „cazarea la schimb”, ideea de turism care vă oferă şansa vacanţei visate

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite