Studiile arată că doar 10-15% din persoanele obeze au probleme medicale care duc la acumularea de kilograme. Regula de aur pentru păstrarea siluetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii vorbesc despre câteva reguli uşor de respectat, care sunt obligatorii pentru oamenii care nu vor să depăşească greutatea corporală ideală.

Potrivit nutriţioniştilor, ne îngrăşăm pentru că mâncăm prea mult, la ore nepotrivite şi nu respectăm cele trei mese pe zi. Studiile arată că doar 10-15% dintre persoanele obeze au probleme medicale care duc la acumularea de kilograme. Restul se îngraşă pentru că mănâncă în exces şi în mod greşit. Medicii spun că ne putem face poftele dacă respectăm anumite reguli.

„Regula de aur este să avem trei mese pe zi. Dimineaţa şi la prânz pot fi mese mai copioase, putem mânca şi cartofi prăjiţi sau prăjitură. Cu condiţia să nu fie zilnic. Dacă într-o zi aţi mâncat cartofi prăjiţi cu friptură, a doua zi alegeţi mâncăruri mai uşoare. Foarte important este ca masa de seară să fie una uşoară, gen peşte sau salată, deoarece metabolismul încetineşte, iar ce mâncâm seara are toate şansele să se depună. Nu săriţi peste mese. Unele persoane nu mănâncă nimic toată ziua, iar seara automat au o masă copioasă. Este cea mai mare greşeală, deoarece tot ce mănâncă se depune. Chiar dacă fizic măncăm mai puţin la o masă, decât am mânca la trei mese ne vom îngrăşa dacă ne alimentăm doar seara“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Orele la care mâncăm sunt şi ele foarte importante. „O altă regulă simplă este să respectăm un orar al meselor. Dimineaţa şi la prânz putem alege diferite ore în funcţie de programul fiecăruia. Seara însă nu trebuie să mâncăm prea târziu. Ideal este ca o cină să fie la ora 18.00-19.00, cu cel puţin trei ore înainte de culcare, pentru ca organismul să aibă timp să îşi facă digestia înainte să adormim. Dacă mâncăm prea târziu şi apoi imediat ne culcăm, metabolistul este mai lent şi riscăm să ne îngrăşăm. De asemenera nu vă întindeţi în pat imediat după ce aţi mâncat. Este bine ca o jumătate de oră să vă faceţi de lucru prin casă pentru a arde câteva calorii şi a stimula digestia“, mai spune medicul.

Mărimea porţiilor contează foarte mult. „Este important ce şi cum mănânci, dar mai ales cât mănânci. Porţiile pot fi controlate uşor şi ne putem păcăli creierul. De exemplu alegeţi farfurii mai mici în locul celor mari. Deşi pare ciudat, funcţionează. Dacă mâncaţi o farturie plină vă veţi sătura chiar dacă aceasta este mai mică. Creierul va recepţiona că aţi mâncat destul. Este cel mai simplu mod de a controla cantitatea de mâncare. De asemenea dacă vreţi să nu mâncaţi foarte mult puteţi bea un pahar de apă înainte de masă, dar acest lucru nu este necesar dacă porţia este corespunzătoare“, mai spune nutriţionistul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite