Spionaj la Primăria comunei de care ţine celebrul sat Viscri. De ce a montat primarul microfoane în birourile angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MIrcea Pălăşan, un primar „ascultător”. FOTO: brasov.net
MIrcea Pălăşan, un primar „ascultător”. FOTO: brasov.net

Primarul din Buneşti (comună de care ţine şi cunoscutul sat Viscri) a instalat echipamente de ascultare în birouri, dar spune că acestea au un alt rol, strict oficial, şi că oricum nu au înregistrat, încă, nimic. Edilul are o decizie definitivă prin care a fost declarat incompatibil şi trebuie demis.

Comuna braşoveană Buneşti este vestită pentru că, în componenţa ei, intră şi satul Viscri, cel de care s-a îndrăgostit prinţul Charles. O binecuvântare pentru mulţi locuitori ai satului, dacă ar există şi o conducere care să gestioneze în interesul comunităţii publicitatea imensă făcută de reprezentantul Coroanei Britanice. 

Însă la Buneşti primarul are o decizie definitivă de incompatibilitate, emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este vorba de Decizia ÎCCJ nr. 5356 din 21.10.2020, potrivit căreia primarul nu mai poate ocupa această funcţie până în 21 octombrie 2023. 

Problemele nu se opresc însă aici. Primarul Mircea Pălăşan a decis, în secret, să instaleze microfoane în două dintre computerele primăriei, astfel încât să poată afla ce se discută în birourile din clădire.  Totul a ieşit la iveală după ce angajaţii instituţiei au reclamat că sunt ascultaţi şi înregistraţi ilegal.

Potrivit acestora, fiecare echipament înregistrează toate zgomotele din încăpere şi le stochează pe calculator. Astfel, erau înregistraţi nu numai angajaţii primăriei, ci şi cetăţenii care veneau cu diverse treburi pe la conducerea administrativă a comunei. Angajaţii chiar spun că, în funcţie de interesele de moment, componentele care conţineau şi echipamentul de înregistrare audio erau mutate într-un birou sau altul.

„Nu am montat nimic”

Edilul, în schimb, nu recunoaşte că ar fi montat vreun dispozitiv de înregistrare. Reporterul „Adevărul” a încercat să-l contacteze pentru un punct de vedere, însă acesta nu a răspuns la telefon. Le-a răspuns, în schimb, celor de la Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere Braşov, care ne-au transmis răspunsul acestuia. 

„Ce? N-am montat nimic! Ce de interceptare? Deci, nu avem montat nimic! Unul este la secretar pentru înregistrare la – ziceţi! - la şedinţele de consiliu şi unul este la mine, nu este înregistrat nimic! Unul dintre ele se încarcă la calculator. Încărcarea lui este în calculator. Atâta! Nu s-a înregistrat încă absolut nimica cu niciun aparat, cu nimica!”, a spus primarul.

Un edil ghinionist

Edilul din judeţul Braşov are numeroase probleme cu legea. El a devenit cunoscut în urma unui scandal în care a fost acuzat de incompatibilitate. Mai exact, în mandatul 2012–2016, Pălăşan a întocmit şi semnat proiectele a două hotărâri ale Consiliului Local Buneşti cu privire la întocmirea, respectiv aprobarea PUZ pentru imobilul proprietatea sa. 

Tot primarul a semnat avizul favorabil şi avizele de oportunitate penrtu elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru acelaşi imobil. Pe baza acestor documente, Consiliul Judeţean Braşov a eliberat certificatul de urbanism fără de care nu s-ar fi putut elibera autorizaţia de construire a unei pensiuni agroturistice pentru care edilul a constituit drept de superficie pentru fiica sa, iar aceasta urma să construiască pensiunea cu bani obţinuţi din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare RURALĂ (FEADR). 

Pentru că o pensiune agroturistică trebuie să dispună şi de ceva terenuri şi niscai animale, primarul a semnat o hotărâre de Consiliu Local prin care paşunile de care dispunea comuna erau atribuite direct, pentru 10 ani, mai multor persoane. 

Între acestea, se numărau şi edilul, precum şi fiica acestuia. Cu dreptul de folosire a pajiştilor asigurat, primarul şi fiica acestuia au putut beneficia de 239.576 lei, subvenţii pentru agricultură oferite de statul român. 

Edilul are mult ghinion. După ce că a fost demascat în legătură cu hotărârile pe care le-a semnat şi prin care nişte terenuri şi, ca urmare, ceva sume de bani au ajuns să fie trecute pe numele său, a venit decizia Curţii Supreme, iar, acum, şi acest scandal legat de înregistrări. 

Colac peste pupăză, în vara anului trecut, un angajat cu ziua la stâna care este proprietatea soţiei lui Mircea Pălăşan, a fost ucis chiar sub ochii edilului, cu mai multe lovituri de cuţit, de un cioban în vârstă de 51 de ani, coleg de muncă cu victima. 

Vă mai recomandăm:

Măşti de protecţie necorespunzătoare, în valoare de 3,1 milioane de lei, oprite de la comercializare

Proiectul de buget al oraşului de pe malul Borcei, în dezbatere publică

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite