Şapte ani de închisoare, pedeapsa foştilor directori de la Electrica Braşov în dosarul „prizelor Siemens“
0După zece ani de procese, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat în dosarul Electrica Braşov. Sentinţa instanţei supreme este definitivă.
Astfel, Constantin Jugănaru, fostul director general al Electrica Braşov, şi Gheorghe Puşcaşiu, fostul director economic, au fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoare cu executare. Ei au fost acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu în formă calificată şi spălare de bani.
În ceea ce-l priveşte Gherghel Gavril, şeful serviciului de aprovizionare depozite din cadrul SISE Braşov, acesta a fost achitat, alături de oamenii de afaceri Vasile Braşoveanu, Gheorghe Oprea, Dumitru Osman şi Gheorghe Biţu.
În schimb, afaceriştii Ioan Daniel Staicu şi Vasile Croitoru au fost condamnaţi la trei, respectiv cinci ani de închisoare, iar pentru Sorin Marius Spîrchez şi Cornel Cosmin Caraba, instanţa supremă a decis că faptele s-au prescris.
Conform raportului procurorilor DNA din 2005, când au trimis în judecată grupul infracţional, la începutul anului 2004, „omul de afaceri Croitoru Vasile a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat care a vândut fraudulos, la SISE Transilvania Sud din cadrul SC Electrica SA, produse electrice contrafăcute, sub marca Siemens, la preţuri mult supraevaluate. Produsele respective erau produse chinezeşti şi fuseseră procurate dintr-unul din complexele comerciale bucureştene. Pentru a fi convinşi să cumpere ilegal produsele respective, cei doi directori ai SISE Transilvania Sud Braşov au primit ca mită peste 4 miliarde de lei (ROL), fiecare şi câte o maşină de lux. Banii au fost folosiţi ulterior pentru construirea sau renovarea unor imobile proprietate personală, iar maşinile au fost trecute pe numele unor rude. Prejudiciul adus Sucursalei Braşov a societăţii Electrica însumează peste 200 de miliarde ROL”.
Pedepse mai aspre decât cele de la Tribunal
În prima instanţă, la sfârşitul anului 2011, Jugănaru şi Puşcaşiu au primit câte şase ani de închisoare cu executare şi trei ani de interzicere a unor drepturi, iar Vasile Croitoru, afaceristul care a dat şpaga, fusese condamnat la nouă ani de închisoare.
Totodată, cei condamnaţi trebuiau să plătească daune materiale în valoare de 21.151.530 de lei vechi către Electrica Serv SA, iar averile celor implicaţi în acest scandal de corupţie au fost puse sub sechestru. Astfel, Jugănaru nu putea înstrăina două terenuri, o casă, un apartament, o garsonieră şi un autoturism. Gheorghe Puşcaşiu avea sechestru pe jumătate dintr-un apartament, o cotă parte de ½ dintr-un teren intravilan, pe un teren extravilan, pe un autoturism de teren Mitsubishi Pajero şi pe un Audi A6.