Recensământ 2022. Cum putem şti dacă ne-am autorecenzat corect, cum îi recunoaştem pe recenzori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa trebuie să arate legimitaţia recenzorului FOTO INSSE
Aşa trebuie să arate legimitaţia recenzorului FOTO INSSE

Softul pentru autorecenzare s-a dovedit destul de complicat pentru mulţi români. La Braşov, deşi au completat chestionarele 75% din locuitorii judeţului, doar 60% din populaţie este recenzată la finalul etapei.

Trei din patru locuitori ai judeţului Braşov au completat formularele de autorecenzare în perioada în care s-a desfăşurat această etapă a recensământului. Formularele nu au fost suficient de clare, astfel că doar 60% din locuitori au completat corect. La ceilalţi 40% va trebui să vină recenzorul acasă. 

Cei care doresc să verifice dacă s-au autorecenzat corect pot intra pe site-ul insse.ro şi, în colţul din stânga jos există o iconiţă pe care scrie „Dovada autorecenzării”. Se dă click pe aceasta şi apoi se completează CNP-ul în căsuţa în care scrie „Introduceţi un CNP”. 

Dacă se eliberează dovada, chestionarul a fost completat corect şi nu mai este nevoie de vreun demers. În caz contrar, este nevoie ca recenzorul să vină acasă la persoana respectivă. Cum putem să-i deosebim de infractorii care se dau drept recenzori ne-a dezvăluit şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov, Ion Popescu. 

„Oamenii noştri se cunosc, au, bineînţeles, actul de identitate şi legitimaţie. Am încercat, cât am putut, ca recenzorul să fie de acolo, din zona în care locuieşte, să fie cunoscut cât de cât de anumite persoane, în caz de ceva, să fie identificat foarte uşor”, a explicat Ion Popescu. 

Cei care nu s-au autorecenzat vor fi înştiinţaţi de recenzori despre ziua în care vor veni prin zona lor. 

„Noi aşa i-am instruit şi le-am dat şi anumiţi fluturaşi să-i pună în cutia poştală, să-i anunţe pe oameni în legătură cu ziua în care vin, cu  orele la care să-i aştepte. În caz că nu reuşesc să vină în acea zi, vin a doua zi sau le lasă numărul de telefon ca să poată lua legătura telefonică. În situaţia în care omul pleacă, nu este acasă, nu este de găsit, dar, totuşi, este în localitate, poate fi recenzat şi prin telefon”, a mai spus Ion Popescu. 

În cazul celor care pleacă pentru mai multe luni, dar mai puţin de un an, recenzorii vor lua legătura cu rudele sau vecinii acestora, care le vor putea oferi anumite informaţii. În această situaţie, recensământul se poate face chiar şi prin telefon, dacă persoana plecată lasă un număr la care poate fi contactată. 

Procentul mare de persoane care nu au completat corect formularele online denotă şi faptul că acestea nu au fost foarte bine gândite. O mare problemă era în cazul celor care greşeau o informaţie despre una din persoanele din gospodărie. În această situaţie, întreg procesul trebuia luat de la capăt, pentru toţi membrii acelei gospodării, nu doar pentru cel în cazul căruia au fost introduse date eronate. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

După şefi, şi agenţii de la Operaţiuni Speciale o comit. Un agent al Biroului, reţinut de poliţişti

Instalat de nici măcar o lună, semaforul din sensul giratoriu de la Braşov nu face faţă traficului. Ce au decis poliţiştii

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite