Provocare pe TikTok: o adolescentă din Brașov a anunțat o răpire falsă la 112. Două zile, 100 de polițiști au căutat-o
0Fata a primit o provocare pe o rețea de socializare și a reclamat la 112 că a fost răpită. Pe urmă, 100 de poliști au căutat-o și au găsit-o acasă cu părinții ei, transmite Inspectoratul Județean de Poliție Brașov.
Minora a sunat la 112 și a spus că a fost luată cu forța de persoane necunoscute și urcată împotriva voinței sale într-un autovehicul. Apelul s-a întrerupt brusc, astfel polițiștii nu putut afla identitatea, descrierea persoanelor sau locația de unde fusese răpită. Nu a mai putut fi contactată înapoi.
Autoritățile din Brașov s-au mobilizat pentru a o căuta pe presupusa victimă. Aceștia au demarat acțiuni extinse de localizarea victimei și investigarea cazului. Polițiștii au emis trei mandate de percheziție domiciliară, în Cartierul Săticel, din orașul Zărnești. La aceste investigații și percheziții au participat aproape 100 de forțe din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciul de Ordine Publică, Serviciul Criminalistic, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, Poliția Municipiului Brașov, Poliția Stațiunii Râșnov, Poliția Orașului Zărnești, precum și alte structuri operative ale Poliției Române, care au depus eforturi semnificative pentru a lămuri situația semnalată.
În urma căutărilor de două zile, la una dintre locuințele percheziționate, a fost găsită fata care a apelat la 112, o minoră de 13 ani, care se afla acasă cu familia sa. Aceasta nu se era în niciun fel de pericol.
Minora a recunoscut că a inventat acest scenariu după ce a primit o provocare pe TikTok, astfel a sunat la 112 și a semnalat o răpire falsă. După ce a închis apelul la urgențe, nu amai răspuns operatorului telefonic ți a aruncat și cartela SIM pentru a evita identificarea.
După lămurirea situației, având în vedere caracterul fals al apelului, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de inducerea în eroare a organelor judiciare, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Penal cu până la 3 ani de închisoare sau amendă.
În plus, este posibil ca și părinții ei să fie sancționați pentru lipsa supravegherii acesteia. De asemena, autoritățile atrag atenția părinților să fie atenți la ce tip de conținut urmăresc copii lor pe diferite rețele de socializare.
Inspectoratul Județean de Poliție Brașov trage un semnal de alarmă cetățenilor că orice apel fals la numărul unic de urgență 112 implică mobilizarea unor resurse considerabile, umane și logistice și poate întârzia intervenția autorităților în situații reale de urgență.
Generarea unor astfel de situații poate pune în pericol viețile altor persoane care ar putea avea nevoie urgentă de ajutor cu adevărat.