România îşi închide orfelinatele la 1 octombrie. Copiii din centrele de plasament rămân, eventual, în grija ONG-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orfelinatele din România se închid la 1 octombrie FOTO Adevărul
Orfelinatele din România se închid la 1 octombrie FOTO Adevărul

Centrele de plasament vor fi desfiinţate prin Legea 191/2022, care a fost promulgată de Preşedintele României. De la 1 octombrie 2022. Îngrijirea copiilor va fi preluată de ONG-uri, care suplineau oricum activitatea insuficientă a Protecţiei Copilului

Locuri de tristă amintire pentru mulţi dintre copiii abandonaţi, centrele de plasament vor deveni istorie în România. Potrivit modificărilor legislative, de la 1 octombrie a.c., acestea nu vor mai putea funcţiona, după cum prevede Legea 191 din 28 iunie 2022, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, în completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia si promovarea drepturilor copilului. 

„Centrele de plasament nu ar trebui să mai existe de la 1 octombrie, iar acolo unde există, în opinia mea şi a instituţiei, sunt în afara legii, motiv pentru care prefectul poate să amendeze directorii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului“, a explicat Vişinel Bălan, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, la rândul său provenit din sânul sistemului. 

Aceste centre de stat vor fi închise în fiecare judeţ. ONG-urile vor putea prelua o parte din atribuţiile DGASPC-urilor, astfel că numărul de angajaţi al acestora se va reduce. 

„În mai multe judeţe din ţară, deja consiliile judeţene au scos la licitaţie, să spunem aşa, proceduri, caiete de sarcini pentru servicii private, pentru ca ONG-urile să preia anumite servicii ale Direcţiilor de Protecţie a Copilului. Aici ţine de managementul fiecărui judeţ, dar există o direcţie în sensul acesta şi ONG-urile, organizaţiile neguvernamentale în domeniul copilului care doresc să furnizeze servicii în acest sens, sunt încurajate şi pot să participe la acest proces de reformă socială“, a mai explicat Vişinel Bălan. 

El spune că aparatul s-a redus deja în multe direcţii din ţară, mai ales că în unele judeţe există chiar şi 2.500 de angajaţi. Odată cu aceste modificări, o parte din personal nu îşi mai justifică existenţa. Specialiştii vor fi, însă, cel mai probabil, preluaţi de organizaţiile private care se vor ocupa de creşterea şi educarea acestor copii. 

Braşov mai are 5 centre în acest moment 

„La Braşov sunt încă funcţionale cinci centre de plasament: la Făgăraş, Rupea, Ghimbav, Codlea şi Dacia, cu un total de 124 de copii. Închiderea centrului de la Dacia este deja supusă aprobării plenului Consiliului Judeţean Braşov. Pentru fiecare dintre cei 124 de copii instituţionalizaţi în cele cinci centre de plasament se lucrează la planul de intervenţie specializată, care, în funcţie de situaţie, poate avea ca finalitate reintegrarea în familie, adopţia, plasamentul rezidenţial sau familial“, a precizat Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt al DGASPC Braşov. 

Personalul calificat de care nu va mai fi nevoie va primi oferte conform Codului Muncii, astfel încât oamenii să nu rămână fără loc de muncă.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Copilul care a fost la un pas de a se îneca într-un bazin de înot din Braşov a stat o săptămână la ATI până şi-a revenit. „Instructoarea l-a uitat în apă“

Piscină cu bibliotecă, în stil american, la Braşov. Zona cu o privelişte superbă în care va fi aceasta amenajată

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite