Placă memorială pentru savantul bulgar Petar Beron, la Prima Şcoală Românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Iavor Stoyanov, consilier în cadrul Ambasadei Republicii Bulgaria în România, s-a întâlnit cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov pentru amplasarea unei plăci memoriale dedicate renascentistului bulgar dr. Petar Beron pe faţada clădirii Muzeului „Prima Şcoală Românească”.

Alegerea locului nu este întâmplătoare, în cadrul muzeului fiind păstrată presa de tipar cu ajutorul căreia, în anul 1824, Petar Beron a tipărit primul manual modern bulgar – „Abecedarul cu diverse învăţături”, cunoscut şi sub denumirea de „Abecedarul cu peşte”. „Acesta este motivul pentru care Republica Bulgaria insistă să fie păstrată vie amintirea operei doctorului Petar Beron şi să fie subliniată importanţa teritoriilor româneşti pentru realizarea renaşterii bulgare şi pregătirii Revoluţiei Naţionale Bulgare”, a precizat dr. Iavor Stoyanov.

Stelian Coşuleţ, şef de secţie în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, a remarcat faptul că „la Braşov s-a tipărit nu doar primul abecedar românesc, care va fi folosit de generaţii întregi de elevi, ci şi Abecedarul lui Beron, primul şi principalul manual modern al educaţiei bulgare pe durata a câtorva decenii”.

Dr. Petar Beron (1799 – 1871) a fost o personalitate a culturii bulgare a secolului al XIX-lea. El a trăit mulţi ani în Şcheii Braşovului. A făcut studii de medicină în Germania, dar a lucrat şi în domenii precum lingvistică, geografie sau istorie. De altfel, „Abecedarul cu diverse învăţături” este un manual enciclopedic, cu noţiuni din diverse domenii ale ştiinţei pe care autorul le-a cunoscut îndeaproape. Manualul, realizat la tipografia Diaconului Coresi, a fost distribuit la sud de Dunăre, servind drept carte de învăţătură pentru copiii bulgari din Imperiul Otoman.

Cheltuielile cu realizarea şi montarea plăcii memoriale vor fi suportate de către Republica Bulgaria. Aceasta va fi din piatră, iar textul, în română şi bulgară, a primit deja aprobarea mitropolitului Ardealului, dr. Laurenţiu Streza. De asemenea, dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Şcoală Românească”, şi-a dat acordul pentru amplasarea plăcii pe clădire, alături de cea existentă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite