Paște la Brașov. Români, sași, maghiari, evrei, într-o expoziție de la Castelul Bran

0
Publicat:

Istoria județului Brașov este marcată de români, sași, maghiari și evrei, iar expoziția „Paștele împreună“ de la Castelul Bran vrea să prezinte cum petrecea fiecare din cele patru etnii sărbătoarea pascală.

Alexandru Prișcu, directorul de marketing al Castelului Bran FOTO Ioan Buciumar
Alexandru Prișcu, directorul de marketing al Castelului Bran FOTO Ioan Buciumar

După ce în ultimii 12 ani Castelul Bran a organizat expoziția de Paște în diverse localități din județul Brașov și a avut ca temă obiceiurile pascale din acea localitate, de această dată administrația a ales să organizeze expoziția chiar la castel.

Tema este „Paștele împreună” și conține obiceiuri culinare ale celor patru etnii care au marcat istoria Brașovului de-a lungul secolelor: români, sași, maghiari și evrei. Cu acest prilej a fost editată și o broșură care relatează succint vizitatorului Castelului Bran aspecte specifice fiecărei comunități, în perspectiva obiceiurilor pascale. Astfel, Paștele/Pesach/Húsvét/Ostern reprezintă o perioadă de sărbătoare care leagă oamenii locului.

Am dedicat fiecăreia dintre aceste patru etnii câte o cameră din Castelul Bran, în care am amenajat o masă, mai mult sau mai puțin tradițională. Spun așa pentru că nu putem folosi alimentele tradiționale decât într-o anumită măsură, adică mesele au pască și cozonac și ouă roșii, dar nu putem expune – și e lesne de înțeles din ce cauză – drob sau friptură de miel, ciorbă de miel sau alte produse specifice”, a explicat Alexandru Prișcu, director de marketing la Castelul Bran.

Veșminte ale preoților expuse pentru sărbătoarea religioasă

Pe lângă masă, fiecare încăpere are și un colț ecumenic, unde oaspeții pot vedea veșminte ale preoților cultelor reprezentative pentru cele patru comunități. Gazdele expoziției au ales cultul ortodox pentru români, cel evanghelic pentru sași, catolic pentru maghiari și mozaic pentru evrei.

Broșura editată cu ocazia expoziției se distribuie gratuit vizitatorilor. Organizatorul evenimentului este Castelul Bran, partenerii inițiativei fiind Departamentul pentru Relații Interetnice, Muzeul de Etnografie Brașov și Asociația Semper Culturalia. Vernisată marți, 28 martie 2023, expoziția va rămâne la Castelul Bran și în Săptămâna Luminată (17-23 aprilie 2023) și urmează să fie demontată în 24 aprilie 2023.  

Situat la 30 de kilometri de Brașov, pe drumul ce leagă orașul transilvan de Câmpulung Muscel, Castelul Bran este cel mai cunoscut și cel mai vizitat obiectiv turisti din România. făcut celebru prin romanul lui Bram Stoker, Dracula, castelul este o destinație extrem de apreciată chiar și peste Ocean, în Statele Unite ale Americii. 

De altfel, în luna octombrie a anului trecut, mai multe vedete și miliardari americani au petrecut Halloween la Castelul Bran, într-un eveniment extrem de mediatizat.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite