Parteneriat pentru construcţia unui internat şcolar modern: orice leu dat de primărie va fi dublat de către companiile partenere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul internat va avea 9 etaje şi va putea găzdui 300 de elevi. Foto: Randare proiect
Noul internat va avea 9 etaje şi va putea găzdui 300 de elevi. Foto: Randare proiect

Reprezentanţii Primăriei Braşov, împreună cu cei ai Inspectoratului Şcolar, dar şi ai firmelor membre în Clubul Economic German, au semnat joi parteneriatul în vederea construcţiei unui internat şcolar pentru Şcoala Profesională Kronstadt, prima unitate de învăţământ în sistem dual, care şi-a deschis porţile din 2012.

,,Astăzi, am ajuns în faza de semnare a protocolului pentru ultima investiţiei majoră dedicată acestei unităţi de învăţământ, căminul pentru elevi, şi doresc să le mulţumesc partenerilor noştri care ne-au sprijinit de-a lungul acestor ani. Fără sprijinul acestor firme, învăţământul dual ar fi rămas doar în faza de intenţie. Odată cu construirea acestui cămin, putem spune că Braşovul nu doar că are cel mai avansat program de educaţie în sistem dual, ci şi că oferă cele mai bune condiţii tinerilor care vor deveni viitori angajaţi ai companiilor braşovene. După semnarea acestui protocol, urmează fazele procedurale pentru punerea în operă a acestui proiect, de la pregătirea documentaţiei necesare, până la licitaţia pentru lucrări şi execuţia lucrării propriu-zise”, a explicat primarul George Scripcaru.

Se lucrează la studiul de fezabilitate

În vederea realizării investiţiei, edilii au eliberat deja certificatul de urbanism, iar acum se lucrează la studiul de fezabilitate. Ca şi la celelalte investiţii realizate în acest parteneriat cu mediul economic (clădirea şcolii, atelierele şi sala de sport) municipalitatea va face investiţia, iar partea de proiectare, precum şi dotarea va fi făcută de către partenerii din Asociaţia DWK Fit For Futurmane (Clubul Economic Ger), pe acelaşi principiu folosit până acum „orice leu dat de primărie va fi dublat de partenerii privaţi”.

Internat Scoala Kronstadt. Foto

Protocolul prevede o durată maximă de realizare a investiţiei de trei ani din momentul obţinerii autorizaţiei de construire. „Noi sperăm să nu apară probleme procedurale şi să realizăm acest cămin cât mai repede. Şcoala Profesională Kronstadt este prima în sistem dual din Braşov şi a devenit model de bună practică în toată România. Mă bucur că a produs lucruri concrete, că reuşeşte să le ofere elevilor o meserie, un loc de muncă şi un punct de plecare în viaţă. Ca primar mă mândresc cu ea şi doresc să multiplicăm cât mai mult acest exemplu“, a declarat primarul George Scripcaru.

Cum este proiectat internatul

Construcţia căminului este ultima fază în realizarea campusului şcolar al Şcolii Profesionale Germane Kronstadt, care până în prezent cuprinde corpul de clădire al şcolii propriu-zise, clădirea atelierelor şcolare şi sala de sport. La acestea se adaugă curtea interioară cu terenul de sport în aer liber. În ceea ce priveşte internatul, propune realizarea unei clădiri cu subsol, parter şi 9 etaje (ultimul retras), care să permită cazarea unui număr de aproximativ 300 elevi. Desfăşurarea pe înălţime a clădirii, cu o suprafaţă construită la sol mică, a reieşit din dorinţa de a afecta cât mai puţin suprafaţa terenurilor de sport şi a spaţiilor verzi. Vor exista şi spaţii de cazare pentru profesori invitaţi, două săli multifuncţionale pentru studiu individual, întâlniri sau conferinţe. 

La parter, va fi un spaţiu de alimentatie publică, cu sală de mese şi bucătărie în regim de catering. Sala se va deschide spre un spaţiu verde, care poate găzdui şi alte activităţi comune ale elevilor. Astfel, parterul devine un spaţiu de socializare, care asigură crearea unei comunităţi unite în rândul elevilor. „Un punct esenţial urmărit este atingerea celor mai noi standarde de calitate şi eficienţă energetică, urmărind principiile proiectării sustenabile. Orientarea camerelor, iluminatul natural, faţada ventilată, panourile solare şi fotovoltaice, folosirea sistemelor eficiente energetic sunt doar câteva elemente care asigură calitatea locuirii şi costuri reduse de întreţinere pe toată durata de funcţionare a clădirii”, se precizează în tema de proiectare.

Peste 750 de elevi învaţă la această şcoală

În prezent, Şcoala Profesională Germană Kronstadt are 762 de elevi, din judeţele Braşov, Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea şi Vaslui. După cum a precizat conducerea unităţii, 200 de elevi au fost refuaţi tocmai fiindcă nu erau posibilităţi de cazare, o parte dintre elevii navetişti fiind găzduiţi în ccâteva dinte vechile internate care au mai rămas în Braşov.

Citeşte şi:

Primul internat şcolar construit în Braşov după „Epoca de aur“. Clădirea futuristă va putea găzdui 300 de elevi

Toţi elevii care urmează cursurile acestei şcoli au locuri de muncă sigure după absolvire

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite