Toţi elevii care urmează cursurile acestei şcoli au locuri de muncă sigure după absolvire
0Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov este prima şcoală profesională în sistem dual german din România. A fost înfiinţată în 2012. Cu susţinerea a 19 companii de renume mondial din regiunea Braşovului, şcoala oferă elevilor specializare şi un loc de muncă sigur la finalul studiilor.
Tinerii învaţă meserii tehnice căutate pe piaţa muncii, în condiţiile cele mai moderne şi performante. După trei ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile şcolii cu competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere. Pe parcursul studiilor elevii primesc o bursă de 400 de lei pe lună. Meseriile în care se pot specializa tinerii sunt: operator pe maşini unelte cu comandă numerică, electromecanic – maşini unelte şi instalaţii industriale, confecţioner articole din piele şi înlocuitori, sculer-matriţer sau sudor.
Anul acesta au absolvit 211 elevi şi toţi au primit oferte de angajare. Şcoala a avut prima promoţie de absolvenţi 2014, iar în anii trecuţi peste 90% dintre absolvenţi au primit şi au acceptat şi un loc de muncă. Pentru anul şcolar 2018-2019 la Şcoal Profesională Kronstatd sunt 362 de locuri. În prima etapă de admitere, care s-a derulat luna aceasta, au fost acceptaţi 275 elevi, care provin din 17 judeţe (Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui). În total, pe toţi cei trei ani de studiu sunt 850 de elevi.
Reprezentanţii mediului de afaceri menţionează că şcolile profesionale au o foarte mare importanţă pentru bunul mers al companiilor. „Şcoala profesională este o alternativă reală, merită să studiezi ca să înveţi o meserie. Toate companiile din Braşov reclamă că le-ar mai trebui forţă de muncă, dar care să fie calificată. Se pierd proiecte din cauza lipsei acestei forţe de muncă”, a punctat Alexandru Blemovici, reprezentant al mediului de afaceri.
Printre companiile implicate în proiect se numără: Schaeffler România S.R.L., DTR Dräxlmaier Sisteme Tehnice România SRL, Stabilus România SRL, Caditec SRL, PREH Romania SRL, Continental Automotive Romania, Rolem SRL, Hutchinson SRL, Premium Aerotec SRL.
Noi specializări din toamnă
Începând cu anul şcolar 2018-2019 Şcoala Profesională Kronstadt va începe un parteriat cu Colegiul Tehnic Energetic în vederea şcolarizării unui număr de 100 elevi profil electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, urmând ca în viitor să se dezvolte un centru puternic de competenţe profesionale în domeniul electric. De anul trecut, la Colegiul Tehnic Transilvania există o clasă de 28 de locuri, unde elevii se specializează să devină tehnicieni în domeniul aeronautic în colaborare cu Airbus România. La Colegiul Tehnic Maria Baiulescu sunt clase unde elevii se vor specializa pentru domeniul hotelier şi turistic (cameriste, ospatari, recepţioneri).
„Şcoala Profesională Kronstadt, un proiect lansat pentru prima dată în România la Braşov, este acum la a cincea promoţie de absolvenţi şi s-a dovedit un succes. Sunt elevi foarte buni, toţi au un loc de muncă în cadrul companiilor care i-au susţinut şi îşi pot continua studiile inclusiv la nivel universitar. Sper ca guvernul să preia acest exemplu de succes de învăţământ dual şi să îl extindă în cât mai multe judeţe, pentru că România are nevoie de oameni care să cunoască temeinic o meserie care se caută pe piaţa muncii. La Braşov acesta a fost primul pas. Următoarea etapă este Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ, unde deja există o colaborare cu SPGK, la Colegiul Tehnic Transilvania există deja clase de elevi care învaţă meserii din domeniul aeronautic şi sperăm să creştem numărul de elevi, iar următorul domeniu pe care îl vizăm petnru acest tip de învăţământ în sistem dual va fi HoReCa. La SPGK, după finalizarea lucrărilor la sala de sport, vom demara, împreună cu partenerii noştri din mediul economic, proiectul de construire a unui cămin de elevi cu aproximativ 300 de locuri, sală de studiu şi cantină pentru elevi“, a declarat primarul George Scripcaru.
Cum sunt structurate locurile la Şcolile Profesionale:
Colegiul Tehnic ,,Maria Baiulescu“
-o clasă de 30 de elevi, specializarea ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie publică;
-o clasă de 30 de elevi, specializarea bucătar;
-o clasă de 22 de elevi, specializarea lucrător hotelier.
Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic Maria Baiulescu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 13 firme din Braşov şi Poiana Braşov, pe de altă parte.
Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleţ“
- o clasă de 28 de elevi, specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice;
- o clasă de 30 de elevi, din care 14 cu specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice şi 16 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale.
Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 firme din Braşov şi Săcele, pe de altă parte.
Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu“
- o clasă de 30 de elevi, specializarea comerciant-vânzător.
Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Naţional Economic Andrei Bârseanu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 lanţuri comerciale, pe de altă parte.
Colegiul Tehnic de Transporturi
- o clasă de 28 de elevi, specializarea mecanic auto;
- o grupă de 14 elevi, specializarea maşinist utilaje cale şi terasamente.
Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic de Transporturi şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 3 firme din Braşov, pe de altă parte. Una dintre firmele semnatare ale parteneriatului este RAT BV S.A., care va sprijini pregătirea a 28 de elevi în specializarea mecanic auto.
Şcoala Profesională Germană Kronstadt:
- cinci clase de 28 de elevi fiecare, în total 140 de elevi, specializarea operator la maşini cu comandă numerică;
- o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea operator la maşini cu comandă numerică şi 14 cu specializarea sculer matriţer;
- o clasă de 28 de elevi, specializarea sculer matriţer;
- o clasă de 28 de elevi, specializarea sudor;
- două clase de 28 de elevi fiecare, în total 56 de elevi, specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale;
- o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi 14 cu specializarea confecţioner articole din piele şi înlocuitori.
Parteneriatul a fost semnat de către SPGK şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 14 firme din zona Braşovului, pe de altă parte.
Colegiul Tehnic Transilvania
-o clasă cu 28 de locuri cu specializarea aeronautică, în parteneriat cu Airbus România.