Opt reguli de bază care vă feresc de accidente pe pârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Salvamont Braşov
Foto: Salvamont Braşov

Este weekend şi aproape toate pârtiile deschise sunt pline. După o săptămână în care incidentele la schi şi săniuş au fost la ordinea zilei, Salvamont Braşov oferă câteva recomandări simple care, odată urmate, reduc aproape spre zero riscul unor accidentări pe zăpadă.

După o perioadă îndelungată cu temperaturi foarte scăzute,  ceaţă şi vânt, în Braşov, schiorii au putut să se bucure încă de vineri de vizibilitate şi pârtii foarte bune. Din păcate, aceste condiţii i-au făcut să mărească viteza mai mult decât trebuia.

Serviciul Public Local Salvamont Braşov a fost solicitat să intervină în 8 cazuri în care persoanele s-au accidentat în timp ce practicau sporturile de iarnă în Poiana Braşov şi Masivul Postăvaru. Salvatorii montani ajunşi la locul solicitării au acordat persoanelor accidentate primul ajutor, urmând să le coboare la baza muntelui, unde pentru una dintre aceste persoane a fost nevoie şi de intervenţia echipajului SMURD, care a preluat-o şi transportat-o la unitatea spitalicească pentru investigaţii suplimentare.

Nu staţionati niciodată în zonele înguste ale pârtiei!

Iată câteva reguli simple, recomandate de Salvamont Braşov, care vă pot feri de evenimente nedorite:

1. Purtaţi întotdeauna echipament adecvat care să va protejeze de precipitaţii, vânt şi care să va ofere confortul termic de care aveţi nevoie. 

Echipamentul adecvat trebuie întotdeauna dublat şi de un echipament de protecţie, din care să nu lipsească casca, ochelarii, mănuşile de schi şi nu în ultimul rând protecţia de coloană.

2. Reglaţi-vă corespunzător echipamentul.

Un reglaj corect va face ca legăturile schiurilor să elibereze piciorul în cazul unei suprasarcini sau al unui şoc puternic, protejându-l.

Totodată, servisaţi schiurile periodic şi ascuţiţi canturile ori de câte ori este necesar. Pârtiile sunt acoperite preponderent cu zăpadă artificială, care are o consistenţă deosebit de dură şi care toceşte foarte repede aceste canturi, făcând schiurile mult mai greu de controlat şi oprit în condiţii de siguranţă. 

3. Schiaţi cu o viteză în care să fiţi întotdeauna în control, pentru a putea evita sau opri în siguranţă, indiferent de manevrele celor dinaintea voastră. Adaptaţi permanent viteza condiţiilor meteo, de trafic, stării pârtiilor, dar mai ales pregătirii voastre, atât tehnice, cât şi fizice.

4. Urcaţi şi stationaţi numai pe marginea pârtiei şi numai în zonele în care ceilalţi schiori să va poată repera uşor (nu sub ruperi de pantă, curbe, etc.).

5. Nu stationaţi niciodată în zonele înguste ale pârtiei, iar când schiaţi pe aceste secţiuni, asiguraţi-vă că lăsăţi culoare de trecere, pentru ca ceilalţi practicanţi să vă poată depăşi în siguranţă. 

6. Schiorilor începători, le recomandăm să apeleze, cu cea mai mare încredere, la un instructor de schi autorizat. Astfel vor fi permanent în siguranţă, nu vor ajunge pe pârtii care să le depăşească nivelul şi nu se vor rătăci. În plus vor învăţa să schieze într-o manieră corectă, care ulterior va fi mult mai uşor de dezvoltat, iar progresul va fi unul exponenţial mai rapid, decât dacă aleg să înveţe singuri. 

Dacă aleg totuşi să înveţe singuri, să se asigure că rămân pe pârtiile de începători, BRADU şi STADION şi să nu urce pe pârtia Drumul Roşu, decât în momentul în care sunt capabili să oprească şi să ocolească în condiţii de siguranţă. 

Să nu urce pe masiv aproape de ora închiderii instalaţiilor de transport pe cablu. Coborârea unei pârtii ca Drumul Roşu este foarte solicitantă şi poate dura mult mai mult decât anticipaţi. Astfel, riscaţi să fiţi prinşi de lăsarea întunericului. Aducem la cunoştinţă faptul că pârtiile se închid la jumătate de oră de la ultima cursă, de regulă la ora 16:30.

7. Schiorii avansaţi sunt sfătuiţi să nu iasă niciodată de pe pârtiile amenajate, deoarece stratul de zăpadă poate ascunde multe pericole (bolovani, cioate, şanţuri, etc.). În plus, făcând acest lucru, se pot rătăci foarte uşor, mai ales dacă vorbim de condiţii meteo care să includă ceaţa. 

Să nu schieze cu viteză mare pe pârtiile de începători sau pe cele destinate nivelurilor medii. Acest lucru poate favoriza producerea unor coliziuni, prin diferenţele mari de viteză generate între ei şi cei care schiază mai lent. 

8. Dacă sunteţi implicaţi sau martorii unui accident, puteţi alerta echipa salvamont la numărul unic de urgenţă 112 sau sunând direct la Dispeceratul Naţional Salvamont 0-SALVAMONT (0725826668).

 Vă recomandăm să citiţi şi: 

Bucureştean prins de poliţiştii piteşteni când încerca să vândă droguri de mare risc

Bombă cu ceas la Câmpulung Muscel. Primăriţa Lasconi: Am devenit groapa de gunoi a României VIDEO

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite