Nicolae Diaconu creează din lut universul satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operele artistului popular sunt unicate în lume, fapt ce i-a creat un renume internaţional. Sutele de figurine din lut, cărora le-a dat viaţă artistul popular redau, în detaliu, universul satului românesc, valoarea lor documentară fiind inestimabilă.

Nicolae Diaconu este membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România. El îşi adaugă mereu titulaturii sale şi cuvântul „Sofroneşti", „cătunul de case" din Iaşi în care a avut norocul să se născă, în mai 1955.

Lutul, simbol al miturilor facerii, este modelat şi ars de ceramist fără să-i lipsească elementele specifice anumitor zone ale ţării. Figurinele realizate de Nicolae Diaconu sunt adevărate cronici ale satului tradiţional românesc, iar valoarea lor documentară a făcut ca acestea să fie găzduite de Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra" din Sibiu, dar şi la Bucureşti, la galeriile Muzeulului Ţăranului Român şi la Muzeul Satului.

image

Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu figurinele create de Nicolae Diaconu!

„Când eram mic, în satul meu de baştină şi ieşeam cu vacile pe un deal unde, de plictiseală, modelam păsări şi diverse animale din lut", îşi aminteşte bărbatul. În timp, artistul şi-a format mâna, iar acum a ajuns un artist de renume mondial. S-a stabilit la Codlea, unde şi-a făcut propriul atelier de prelucrare a lutului.

Figurine celebre din lut

Fiecare figurină pe care o realizează ceramistul, recunoscut pe plan internaţional, sugerează o vârstă, o stare şi un anumit statut social şi întotdeauna sunt diferite între ele.

„Printre modelele create de mine se regăsesc o parte dintre consătenii mei. Personajelor ilustrate nu le lipsesc straiele de lucru, cele de zi cu zi. Cheia succesului în această tehnică e că mă folosesc şi de secretele confecţionerului, prin faptul că le creez toate hainele. Acest univers al satului românesc mi-a adus succes în ţară şi în străinătate", spune ceramistul.

Prezintă personaje esenţiale ale satul românesc: copii, bunici, ciobani, gospodine sau meşteri, iar dintre aceste personaje bineînţeles că nu lipsesc preotul şi călugărul. Cel mai mult îi place să redea chipul ţăranului român şi, cu o răbdare de fier, modelează perfect fiecare detaliu al feţei persoanjelor. A reuşit astfel să le dea viaţă lui Ilie Moromete sau Nea' Mărin.

Meşterul poate realiza şi statuete după fotografii sau personaje celebre. Printre acestea se numără figurina care îl ilustrează pe preşedintele Traian Băsescu, pe fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, pe celebrului Tudor Gheorghe, sau alte personaje haioase, cum sunt Păcală şi Tândală. „Folosesc instrumente rudimentare, precum cozi de pensule uzate sau diferite sârme. În treaba asta nu îţi trebuie decât idei, pentru că restul vine de la sine. Figurinele mele sunt îmbrăcate exact ca în viaţa reală: le pun opinci în picioare, le fac iţari, ie sau cămaşă, cojoace, căciulă sau năframă, toate acestea din lut", explică unul dintre cei mai prestigioşi artişti ceramişti ai artei populare autentice.

Artist de renume mondial

Tehnica şi universul tematic pe care le abordează Nicolae Diaconu sunt extrem de apreciate atât în ţară, cât şi în străinătate. Ceramistul a şi fost catalogat drept „artist unicat", iar participările sale la expoziţii în ţară şi în străinătate au fost de ordinul zecilor.

„Am fost la Bucureşti, Buzău, Sibiu şi Braşov, pentru că susţinem târgurile meşterilor populari. Ne bucurăm să arătăm românilor că tradiţiile nu pot fi uitate şi, mai ales, să dezvăluim străinilor că valorile noastre sunt mai presus decât orice comoară", spune artistul din Codlea. Figurinele lui Nicolae Diaconu au ajuns şi la Washington, Toronto, Roma, Germania şi Franţa şi vor continua să uimească întreaga lume.

Transmite pasiunea sa tinerei generaţii

Meşteşugul vechi al modelării lutului îl transmite tinerelor generaţii, în special elevilor din Codlea. Totuşi, toţi cei interesaţi pot intra în Atelierul de ceramică al meşterului Diaconu şi pot învăţa, fără să li se perceapă vreo taxă, tainele modelării lutului. Artistul Dumitru Diaconu, recunoscut pe plan internaţional, intenţionează şă-şi extindă colaborările cu mai multe şcoli din judeţ, având dorinţa ca tot mai mulţi tineri să fie preocupaţi de artă. De asemenea, răbdarea şi pasiunea pentru lut au fost moştenite şi de fiul său cel mare, Marius, de 32 de ani, care este „mâna lui dreaptă".

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite