Limbaj incredibil într-o instituție cu statut special: judecătorii, numiți „maimuțoi“ care „emit inepții“
0Pentru că nu le-a convenit decizia Tribunalului Brașov, membrii Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor i-au numit pe judecători „maimuțoi” care „emit inepții”. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară.
Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat când în presă au apărut înregistrările unei ședințe a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), în care mai mulți membri ai acestuia îi numeau pe judecătorii Tribunalului Brașov „maimuțoi”, care emit „inepții”.
Membrii CNSC sunt funcționari ai statului cu statut special și în aceleași înregistrări spuneau că „avem de luat o decizie care să combată efectele hotărârii judecătorești”. Mai mult, când cineva a avertizat că ei comit o ilegalitate, unul dintre membri a spus că votul e secret și nu se știe cine a votat.
Chiar pe site-ul instituției se precizează că „C.N.S.C. este competent să soluţioneze contestaţiile cu privire la procedurile de atribuire a contractelor”. Or, dacă o asemenea instituție încalcă hotărârile judecătorești, cum mai poate avea pretenția ca deciziile sale să fie respectate?
Pe 27 iunie 2023 consilierii din plenul CNSC au revocat-o din funcția de președinte CNSC pe Florentina Drăgan, aleasă de ei în 2019 și realeasă în 2022. Erau furioși pentru că aceasta a emis un ordin care introducea pontajul electronic pe baza amprentei biometrice, sistem deja folosit din 2007 pentru acces în instituție, din motive de securitate. Că acesta este principalul motiv al revocării - constată hotărârea judecătorească, potrivit spotmedia.ro.
Revocarea a fost contestată în instanță de Florentina Drăgan, iar Tribunalul Brașov i-a dat dreptate și a cerut suspendarea până la soluționarea definitivă a cauzei. Între timp, aceasta a devenit definitivă.
„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta DRĂGAN FLORENTINA, în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR, şi, în consecinţă: Dispune suspendarea executării actului administrativ constând în Hotărârea Plenului Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nr. 1/02.10.2023 până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Obligă Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor la plata sumei în cuantum de 50 lei, reprezentând cheltuieli de judecată datorate în favoarea reclamantei. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cerere care se depune la Tribunalul Braşov. Pronunţată azi, 29.11.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se precizează în decizia Tribunalului Brașov.
După prima decizie executorie a Tribunalului Brașov, din 17 august 2023, CNSC s-a întrunit în ședință o zi mai târziu, la 18 august 2023. Plenul a decis să încalce hotărârea instanței și să o revoce din nou pe Florentina Drăgan, iar discuțiile par de domeniul fantasticului.
„Tina a reușit să convingă maimuțoii de la Tribunalul Brașov că există pagube serioase care s-ar putea întâmpla din actele administrative, ceea ce este o inepție. De câte ori se va întâmpla o chestie ca asta vom reveni cu o nouă (revocare - n.red.)”, a spus consilierul Cătălin Popescu.
Tot acesta a continuat cu o caracterizare cel puțin nepotrivită pentru o decizie judecătorească.
„Probabil că procesul n-a fost privit cu destulă atenție din partea noastră, poate că vom fi mai atenți ca să nu se mai întâmple astfel de inepții juridice să ne perturbe activitatea. Invalidarea votului nostru e o aberație. Noi avem de luat o decizie care să combată efectele hotărârii judecătorești de la Tribunalul Brașov”, a mai spus Cătălin Popescu.
Când Dorel Eugen Cojoacă a propus o nouă revocare, două dintre consiliere au avertizat că este o potențială infracțiune, deoarece este vorba despre încălcarea unei hotărâri judecătorești. Daniel Șerban a găsit, însă, foarte rapid soluția salvatoare.
„Nu se pune în discuție nerespectarea hotărârii judecătorești. În definitiv, votul e secret, n-o să se știe cine ce votează, nu pot să fiu eu acuzat că nu respect hotărârea judecătorească”, a spus consilierul.
O consilieră a cerut să aștepte măcar rezultatul recursului. „Așteptați vreunul recursul, vă interesează soluția în recurs sau pe fond?”, a întrebat consilierul Bogdan Boghiu.
Bogdan Boghiu a transmis că este „necolegial și dezonorant demersul de a înregistra pe ascuns discuțiile membrilor Consiliului din ședințele în care au fost adoptate hotărârile de revocare a doamnei Florentina-Mirabela Drăgan”. De asemenea, consilierul a precizat că toate hotărârile judecătorești au fost respectate întocmai de către Consiliu.
Ca urmare a tuturor celor dezvăluite, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat în care precizează că asemenea afirmații precum cele din ședința CNSC pot afecta independent Justiției.
„Consiliul subliniază că afirmaţiile formulate de către angajaţii instituţiei anterior amintite, într-un context de interes public, cu referire la modul de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale de către judecătorii Tribunalului Braşov, precum şi cu privire la forţa obligatorie a hotărârilor judecătoreşti pronunţate, sunt contrare respectului cuvenit puterii judecătoreşti într-un stat de drept şi depăşesc limita admisibilă a unor critici obiective care sunt permise în discursul public”, se precizează în comunicat.
Ca urmare, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la posibila încălcare a independenţei judecătorilor din cadrul Tribunalului Braşov.