Liderul mondial în producţia de rulmenţi are în plan construcţia unei noi hale de producţie la Braşov
0Conducerea societăţii Schaeffler România de la Braşov a fost preluată recent de către un nou director care a anunţat că are în plan extinderea activităţii.
De anul trecut, conducerea companiei Schaeffler România, care produce la Braşov componente pentru industria automobilistică şi constructoare de maşini şi pentru industria eoliană, a fost preluată de către braşoveanul Sorin Poteraş. Acesta activează în cadrul grupului de peste 14 ani şi a acumulat o experienţă vastă în domeniul auto şi industrial.
Absolvent al Universităţii Transilvania, Facultatea de Mecanică - secţia Mecatronică, braşoveanul s-a alăturat companiei în 2004 şi a parcurs un traseu variat. A început pe poziţia de manager de segment RSTO, iar după cinci ani în care a dezvoltat acest segment, a preluat mai multe responsabilităţi, în funcţiile de Director de Producţie Automotive şi Director Tehnic. În 2011, a acceptat provocarea de a conduce fabrica Grupului Schaeffler din Momo, Italia, unde a avut rezultate apreciate de conducerea Grupului. În octombrie 2014, a revenit la Schaeffler România, în calitate de director Industrial Engineering, iar la scurt timp a preluat din nou funcţia de Director de Producţie (Automotive şi Industrie).
Deschizători de drumuri
„Astfel am construit în companie echipe profesioniste şi motivate, am dezvoltat arii de competenţă şi am livrat rezultate foarte bune pe plan intern şi în cadrul Grupului Schaeffler. Am reuşit să demonstrăm clienţilor şi colaboratorilor noştri la nivel mondial, că la Braşov există un colectiv competent, un partener de încredere şi foarte implicat, focusat pe satisfacţia clienţilor. Am transformat «made in Romania» într-un aspect de dorit pentru clienţii noştri. Iar pentru Grupul Schaeffler, am devenit deschizători de drumuri în multiple instanţe, desfăşurând proiecte pilot sau dezvoltând iniţiative preluate ulterior pe scară largă. Mai mult, investiţia în digitalizare, cercetare şi dezvoltare, noile tehnologii şi capacităţi de producţie, ne conferă statutul de una dintre locaţiile de producţie de top din zonă, dar şi din Grupul Schaeffler, la nivel mondial”, a explicat directorul general.
Braşoveanul Sorin Poteraş este noul director al Schaeffler
O nouă hală de producţie la Cristian
Deşi, din cauza crizei forţei de muncă extinderea companiei, care este de altfel lider mondial în producţia de rulmenşi, este deocamdată o problemă, conducerea Schaeffler România are în plan să construiască o nouă hală nouă de producţie la Cristian şi un al doillea centru de dezvoltare R&D, investiţii planificate pentru anul viitor. „La acestea se mai adaugă şi un centru de Logistică planificat în viitorul apropiat. Sunt investiţii foarte mari care fac parte din strategia noastră de dezvoltare pe următorii 5 ani”, a explicat Poteraş. Totuşi, acesta a remarcat faptul că orice nouă investiţie are drumul presărat cu provocări. „Grupul Schaeffler este unul german, astfel noi trebuie să operăm şi suntem judecaţi după un sistem nemţesc. Aceste lucru duce la provocări pentru investiţiile din România, unde infrastructura administrativă nu este întotdeauna aliniată la rigurozitatea, disciplina şi funcţionalitatea nemţească. Din fericire, sprijinul acordat în general investiţiilor şi dezvoltării economice ale regiunii ne ajută să răspundem provocărilor”, a conchis directorul general Schaeffler România.
Sunt necesare şi investiţii în oameni
O problemă care ţine totuşi pe loc proiectele de extindere ale companiei este lipsa forţei de muncă calificată. Acesta consideră că este esenţial pentru mediul administrativ, politic şi de afaceri să investească în oameni şi dezvoltarea lor pentru a susţine o forţă de muncă motivată şi puternică: de la sistemul de educaţie până la programe specifice de formare şi reconversie profesională. „Există destul de multe firme care doreau sau îşi doresc să se extindă, dar din cauza lipsei forţei de muncă sunt nevoite să-şi amâne dezvoltarea sau să caute alte zone de investiţie. Statisticile arată că un număr tot mai mare din forţa de muncă activă alege să lucreze în afara ţării. Vorbim aici şi de mulţi oameni calificaţi, competenţi şi productivi. Avem nevoie de strategii pentru a-i motiva pe aceştia prin întreaga structură şi sistem să rămână în mediul economic românesc”, a subliniat directorul general Schaeffler România.
Pregătiţi pentru un viitor mai bun
Un exemplu de bună practică în acest caz este proiectul Şcolii Profesionale Germane Kronstadt, unde în parteneriat cu autorităţi locale, Ministerul Educaţiei şi mediul economic au fost puse bazele unui proiect de succes la nivel naţional. „Acest proiect nu răspunde doar unor cerinţe economice ale momentului, ci pregăteşte un viitor mai bun pentru mediul social şi economic în care activăm. Suntem mândri de acest proiect şi o confirmare relevantă a succesului acestuia este modul în care şcoala a devenit model pentru multe alte proiecte similare în întreaga ţară. Dar întotdeauna, pentru a menţine succesul, nu este de ajuns doar să fie puse bazele sau atingerea funcţionalităţii. În plus, trebuie investit şi dezvoltat în continuare acest proiect de valoare pentru prezent şi viitor. Astfel, ne bucurăm că în acest an, cu susţinerea primăriei a fost inaugurată sala de sport renovată a şcolii. Urmează în curând şi dezvoltarea capacităţii de cazare pentru elevii din afara localităţii”, a subliniat acesta. Un alt proiect de impact la acest capitol este punerea bazei celei de-a doua şcoli în sistem dual de la Braşov, în domeniul electrotehnic, pentru care s-a semnat consorţiul în acest an şi pentru care a avut loc inaugurarea centrului de învăţământ dual în domeniul electrotehnic la Colegiul Tehnic Remus Răduleţ.
Citeşte şi: