Legenda Lacului Vrăjitoarelor din centrul Braşovului, locul unde o sută de femei au fost aruncate cu bolovani legaţi de picioare. Dacă scăpau, erau arse de vii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Vrăjitoarelor din centrul Braşovului a fost asanat în secolul al XIX-lea. FOTO: casasfatului.ro
Lacul Vrăjitoarelor din centrul Braşovului a fost asanat în secolul al XIX-lea. FOTO: casasfatului.ro

Lacul Vrăjitoarelor a existat acum peste 400 de ani la intersecţia unde astăzi începe strada Republicii. Legenda spune că femeile considerate vrăjitoare erau aruncate în lac cu greutăţi legate de picioare, iar dacă reuşeau să iasă la suprafaţă erau considerate a fi slujitoarele Satanei şi erau ulterior arse pe rug.

În Evul Mediu orice femeie care spunea că este tămăduitoare şi prepara leacuri pentru diverse boli era considerată vrăjitoare. Şi femeile deosebit de frumoase, care nu erau de casă şi atrăgeau atenţia multor bărbaţi erau considerate vrăjitoare. În acele vremuri oamenii credeau că pot subjuga bărbaţii doar cu privire deoarece erau slujitoare ale diavolului. Teama de vrăjitoare era atât de mare încât lacul din centrul Braşovului a devenit cimitirul multor femei care nu se supuneau regulilor vremii.

„În acele vremuri era considerată vrăjitorie tot ce era ieşit din tipare. Teama era foarte mare, iar oamenii credeau că fac un bine societăţii şi familiilor lor dacă scapă de vrăjitoare. Lacul Vrăjitoarelor din Braşov este menţionat în mai multe documente, dar nimeni nu ştie exact câte aşa-zise vrăjitoare au sfârşit acolo. Legenda spune că au fost peste 100 de femei. Uciderea vrăjitoarelor era o practică comună în Evul Mediu, dar şi mai târziu“ a spus Ioan Paloian, istoric.

Uciderea vrăjitoarelor era un adevărat ritual, un spectacol macabru la care participa toată comunitatea. „Execuţiile vrăjitoarelor erau publice la acea vreme. Cei care le efectuau menţineau astfel starea de frică în rândul oamenilor, dar le şi descurajau pe femei să iasă din tipare“, a mai spus istoricul.

Lacul Vrăjitoarele din Braşov

Testul vrăjitoriei, o cruzime fără margini

Femeile care erau bănuite că ar fi vrăjitoare erau aduse în lanţuri în faţa mulţimii adunate în jurul lacului. Aici li se legau greutăţi de picioare şi erau aruncate în apa tulbure. Cele care nu se înecau erau considerate cu adevărat vrăjitoare, slujitoarele ale satanei şi se spunea că au puteri malefice nebănuite. Dacă femeile reuşeau să iasă la suprafaţă erau scoase din apă şi arse pe rug. Nu există însă nicio menţiune în vreun document istoric că vreuna dintre femei ar fi scăpat din apele lacului.

Legenda mai spune că fetele nemăritate nu aveau voie să vadă vrăjitoare plutind pe apă deoarece vor avea ghinion tot anul. Aceleaşi legende mai spun că dacă o fată nemăritată se uita spre vrăjitoarea aflată în chinuri devenea slută şi păcătoasă. Ca să le îndepărteze pe fetele curioase lacul era mereu păzit.

Troiţă care alungă spiritele în locul lacului

Lacul Vrăjitoarelor a fost asanat la începutul sec. XIX şi astăzi este străbătut de bulevardul Eroilor. La locul menţionat în legendă este acum o troiţă dedicată eropilor Revoluţiei din 1989. Cei mai superstiţioşi spun că de fapt crucea troiţei protejează zona de spriritele malefice ale vrăjitoarelor care în noaptea Sfântului Andrei se întorc la locul unde au fost chinuite şi ucise.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Misterele şi legendele Braşovului. De la fantome, poveşti de dragoste tragice, locuri vindecătoare de boli şi construcţii inexplicabile

VIDEO Cetăţile Braşovului, pline de mister. Povestea bastionului «gulagului» românesc şi a „Fecioarei de Fier“ cu care erau torturaţi deţinuţii politic

FOTO Misterele Braşovului: fantoma din tunelul de la Teliu

FOTO Blestemul călăilor Braşovului. Ucigaşii au sfârşit la fel de crud ca şi victimele lor

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite