Lecţia de supravieţuire a unui braşovean fără picioare: „Avem o singură viaţă şi ea merită trăită cu speranţă şi credinţă în Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Sporea este singurul din Braşov care repară scaune cu rotile. FOTOAdevărul.
Ioan Sporea este singurul din Braşov care repară scaune cu rotile. FOTOAdevărul.

Ioan Sporea are 38 de ani şi de 21 de ani  trăieşte într-un scaun cu rotile. Şi-a pierdut picioarele într-un cumplit accident de tren, dar a demonstrat tuturor că viaţa este frumoase şi merită trăită. Acum este căsătorit, are trei copii frumoşi şi ajută persoanele cu dezabilităţi să treacă peste probleme şi prejudecăţile celor din jur.

Ioan Sporea a suferit un grav accident pe când avea doar 17 ani. În 26 octombrie 1994, a vrut să se urce din mers în tren, dar a căzut şi a fost prins sub garnitură. „Trebuia să ajung din Sfântu Gheorghe la Braşov, dar trenul a plecat cu cinci minute mai repede. Greşeala mea a fost că am alergat să-l prind. Am alunecat şi am căzut sub trenul care mi-a tăiat picioarele. Au urmat două luni cu grele cu multe operaţii şi aproape un an de recuperare“, povesteşte bărbatul.

Cel mai greu să fost însă să le schimbe mentalitatea celor din jur, care îl priveau diferit, deşi el era acelaşi om optimist şi plin de viaţă. „Eu am reuşit să trec peste şocul iniţial şi să îşi revin, dar mai greu a fost cu oamenii din jur. Mă priveau altfel, mă tratau altfel, mai ales că eram tânăr. Cu timpul am reuşit să le schimb părerea“, povesteşte bărbatul.

Are o viaţă împlinită

Nu s-a plâns niciodată de nenorocirea care s-a abătut asupra lui pe când era adolescent şi a mers mai departe. Le-a demonstrat tuturor că viaţa merită trăită. A reuşit cu multă ambiţie chiar să meargă cu proteze, chiar dacă nu este uşor. Ioan Sporea este cel mai bun exemplu că în viaţă contează cei ai în suflet şi că optimismul este calea spre fericire. În 2007 şi-a cunoscut actuala soţie, pe Monica şi de atunci trăiesc fericiţi împreună. Au trei copii frumoşi, Ioan Răzvan de 7 ani, Maria Bianca de 5 ani şi Alexandra Ştefania de doar un anişor. „Ei sunt comorile mele. Familia mea este ce am mai de preţ. Soţia mea nu m-a văzut nicodată ca pe o persoană cu dizabilităţi şi îi mulţumesc pentru asta. Să ai copii este un lucru superb, îţi umplu viaţa. Nu spun că e uşor, dar toţi avem greutăţi şi probleme indiferent că avem dizabilităţi sau nu, că avem copii sau nu“, mai povesteşte Ioan Sporea.

Ioan Sporea alături de cei trei copii. FOTOArhivă Personală

Viaţa merită trăită

După accidentul care i-a schimbat viaţa a lucrat în mai multe locuri, de multe ori fără forme legale. S-a izbit de neînţelegerea colegilor, dar nu s-a plâns niciodată. În România însă mentalitatea trebuie însă să se schimbe. Persoanele cu dizabilităţi nu trebuie privite altfel, nu trebuie tratate altfel. De cele mai multe ori sunt oameni mai puternici decât noi, cei care nu am trecut prin astfel de traume. 

„Eu privesc accidentul meu ca pe un semn al sorţii, aşa a fost să fie. De aceea le spun tuturor că indiferent de greutăţi şi de probleme, important este să mergem mai departe, să nu ne plângem că nu ajută la nimic. Avem o singură viaţă şi ea merită trăită cu speranţă şi credinţă în Dumnezeu. Eu după aceste principii mă ghidez şi pot să spun că sunt un om fericit“, mai povesteşte Ioan Sporea.

Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi

Tânărul lucrează acum la Asociaţia Club Sportiv Fii Independent din Braşov. „Asociaţia promovează sportul în rândul persoanelor cu dizabilităţi şi reintegrarea lor în societate. Acesta este scopul nostru. Avem şi o structură de economie socială care are ca obiectiv transportul adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi, întreţinerea şi repararea de scaune rulante, dar şi intermedierea de produse şi servicii, inclusiv cursuri în domeniul dizabilităţii. Acestea sunt contra cost, dar tot profitul obţinut este folosit tot în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi. Misiunea noastră este de la îmbunăţăţi calitatea vieţii persoanelor cu dizabilităţi“, a spus Ciprian Lupu, reprezentantul Asociaţiei Club Sportiv Fii Independent.

Singurul atelier de reparat scaune rulante

Asociaţia a deschis recent primul şi singurul atelier în care se repară scaunele cu rotile. Ioan Sporea a fost angajat ca şi tehnician. „Anul trecut am fost contactat de cei de la asociaţie şi întrebat dacă vreau să mă specializez. Am făcut un curs unde am învăţat totul despre întreţinerea şi reparaţia scaunelor cu rotile. La acelaşi curs am învăţat şi cum să ajutăm şi să consiliem persoanele cu dizabilităţi. Eu mă ocup şi de acest lucru şi merg şi pe teren. Este foarte important să-ţi păstrezi optimismul şi încrederea în tine“, a mai spus Ioan Sporea.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite