Greenpeace a dezvăluit „lista neagră“ unde ar putea fi construită noua centrală nucleară (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activiștii Greenpeace au prezentat, recent, o hartă cu localităţile unde ar putea fi construite noi reactoare nucleare pe teritoriul României. Este vorba despre 102 localități propuse pentru amplasarea celei de-a doua centrale nucleare și au expus un zid comemorativ cu denumirile localităților.

„Statul român a plătit sute de mii de euro pentru un studiu privind amplasarea unei noi centrale atomoelectrice pe teritoriul României. Populația nu a fost întrebată dacă dorește o nouă centrală nucleară, aşa cum prevăd normele internaționale,însă acest lucru nu a stat nicidecum în calea alocării banilor pentru studiu. Studiul rezultat este secret și a fost nevoie să intentăm proces Ministerului Economiei pentru a obține lista celor 102 localități. Restul studiului este în continuare ținut sub cheie de către strategii naționali ai energiei, însă pentru desecretizarea acestuia am înaintat o acțiune la Comitetul de la Aarhus și un proces la Tribunalul București. În plus, am contactat primăriile tuturor celor 102 de localități și am aflat că oamenii de acolo nu au fost informați despre această inițiativă și că nu doresc construirea unor reactoare nucleare în vecinătate", notează Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, pe site-ul organizaţiei.

Una dintre zonele care se pretează la construcţia unui asemenea obiectiv strategic este Ţara Făgăraşului. Ideea de a construi aici o centrală atomo-electrică nu este nouă. Încă de pe vremea regimului comunist, aici a îceput sistematizarea cursului râului Olt în acest scop. Lipsa finanţării a dus la tergiversarea continuării lucrărilor, iar după Revoluţie acest proiect a fost dat total uitării.

Are nevoie România de centrale atomo-electrice? VOTEAZĂ AICI

Reprezentanţii Greenpeace spun că, în momentul de față, guvernul mai are în plan continuarea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, începută la mijlocul anilor 80 și abandonată câțiva ani mai târziu. Deși aproape toți investitorii s-au retras din acest proiect, unii dintre aceștia orientându-se către investiții în energie din surse regenerabile, guvernul român insistă pentru dezvoltarea energiei nucleare.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite