Furtul de lemn, „meseria de bază“ a romilor din Săcele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romii sunt vinovati de tăierea ilegală a 122 hectare de pădure. Afacerea cu lemn prosperă şi ca urmare a faptului că aproximativ 6 gatere din zonă cumpără permanent lemnul furat pentru cherestea.

Romii fură lemn din pădure încă din anii 90. Au reuşit până acum să sustragă pomii de pe 122 de hectare de pădure. Îi ajută şi faptul că locuiesc în cartierul Gârcini, exact la marginea pădurii, iar zona este foarte uşor accesibilă. Nici 5% din romi nu lucrează. Au însă o mie de cai şi cam 600 de căruţe, deşi nu au nici măcar un petec de teren pe care să îl lucreze. Fură întotdeauna în grup şi pe timp de noapte. Sunt foarte bine organizaţi. Unul taie pomul, altul în transportă cu calul din pădure şi altul vinde lemnul. Alţi romi stau de pază gata să ameninţe şi chiar să lovească pe oricine le-ar sta în cale. Anul acesta pădurarii au folosit de 33 de ori armele din dotare pentru a-i potoli pe romi. Aceştia au renunţat să mai fure cu căruţele. Preferă să aibă cât mai puţin lemn asupra lor atunci când sunt prinşi pentru a scăpa doar cu o amendă. În schimb fac mai multe transporturi într-o noapte. Nici uneltele nu mai sunt primitive. Hotii de lemne s-au dotat cu ferăstraie de ultimă generaţie, de 1.500 de lei bucata.

Afacere prosperă

Afacerea merge bine, având în vedere că în Săcele sunt cel puţin şase gatere ilegale care cumpără orice. Romii au clienţi şi printre săceleni, care cumpără lemne de foc de la romi cu jumătate din preţ. Romii vând cu 60-80 de lei/mc de lemn. Gaterele sunt chiar în curţile unor romi mai înstăriţi şi nimeni nu se încumetă să le controleze. Acum câţiva ani s-a încercat acest lucru, dar nu s-a obţinut mandat de percheziţie, astfel că afacerea a mers mai departe. Autorităţile au solicitat ajutorul celor de la Electrica, pentru a le spune unde este curent trifazic. Afaceriştii au scăpat şi de această dată, folosind gatere mici cu motor care funcţionează pe motorină. Pădurile cele mai expuse pericolului sunt cele de brad şi de fag, pentru că se vând cel mai bine. Ca să fie bun pentru cherestea, trunchiul de copac trebuie să aibă un diametru de cel putin 35-40 de centimetri. Pentru a ajunge la astfel de dimensiuni, un copac are nevoie de 20-30 de ani.

S-au făcut împăduriri

Din 2006 de când pădurile au fost preluate de la Ocolul Silvic Săcele de Regia Publică a Pădurilor Săcele, numărul furturile a mai scăzut şi s-au făcut împăduriri. Acum există două pepiniere, una în zona bazinului Tălungului Mare, iar alta pe Valea Gârciniului. Aici există peste 300.000 de puieţi care aşteaptă să fie plantaţi în pădure. Până să se ajungă acolo, pomii trebuie să stea doi ani în pepinieră. Mai durează apoi cel puţin zece ani până când ajung la dimensiunea celor tăiaţi. Din 2006 şi până acum au fost reîmpădurite 285 de hectare de pădure de răşinoase. Şi cantităţile lemnului furat au fost mai mici. S-a ajuns la 311 mc/lună în 2011, de la 850 mc/lună cât se fura în 2006.

image

Furturile nu pot fi oprite

Cert este că romii nu pot fi opriţi. Au început să scoată din pământ şi o parte din puieţii replantaţi, deşi nu le folosesc la nimic. Ca să stopeze furtul de brazi, Regia Publică a Pădurilor Săcele are în pepiniere şi 4.000 de arbuşti ornamentali pregătiţi pentru a fi vânduţi de Crăciun.

„Se face patrulare zilnică în pădure şi sunt şi două puncte fixe de control, unul în Valea Dreasă, iar altul pe Valea Gârciniului. Avem şi sistem video de supraveghere. Le-am dat chiar şi lemn de foc la un preţ mediu de 80-90 de lei/mc ca să nu mai fure. În schimb ei l-au vândut cu un preţ mai mare. Apoi şi-au cumpărat un porc, s-au distrat câteva zile şi au luat-o de la capăt. Am avut şi întâlniri periodice cu ei, în care li s-a explicat situaţia. Se fac eforturi mari şi avem şi sprijinul Poliţiei, dar romii nu pot fi opriţi total", ne-a declarat Sorin Hermenean, director la Regia Publică a Pădurilor Săcele.

Singura soluţie ar fi interzicerea totală a accesului în pădure. Aceasta dispoziţie ar trebui dată de autorităţile care au atribuţii de ordine publică. În plus s-ar putea interzice accesul căruţelor pe DN 1A, deoarece este drum naţional. Chiar şi aşa romii nu ar respecta directivele. Până atunci însă Regia Publică a Pădurilor Săcele rămâne cu paguba. Media anuală a valorii lemnului furat este de 631.000 de lei.

Citeşte mai multe amănunte despre soluţiile de stopare a furturilor din săptămânalul ADS Braşov, care a apărut pe 8 septembrie la chioşcuri.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite