FOTO Jucăriile croşetate, o alternativă la chinezăriile de pe piaţă. Două braşovence talentate fac adevărate minuni cu croşeta şi aţa colorată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona şi Gabriela alături de doi cumpărători veniţi tocmai
din America. FOTOmacknifficent travels
Simona şi Gabriela alături de doi cumpărători veniţi tocmai din America. FOTOmacknifficent travels

Din mâinile Gabrielei şi ale Simonei ies adevărate minunăţii de jucării, pe cât de simple, pe atât de frumoase şi autentice. În plus sunt total diferite de chinezăriile de proastă calitate care au invadat piaţa în ultimii ani.

Cele două braşovence au pasiunea croşetatului încă din copilărie. „Pasiunea pentru croşetă şi tot ce se poate realiza cu acest instrument minunat vine din şcoala generală, când, pentru prima oară, profesoara de lucru manual mi-a pus croşeta în mână. Aşa am prins drag de lucrul frumos şi încet, încet am învăţat multe modele frumoase de la dânsa. Am lucrat căciuli, fulare, mănuşi, bluze, practic de toate. Mai târziu am descoperit că se pot realiza jucării cu croşeta, şi astfel am îmbinat cele două mari pasiuni ale mele: jucăriile şi croşetatul“, povesteşte Gabriela Bularca.

Printre primele jucării create de Gabriela se numără şoricelul Emil. Acesta are mustăţi, urechi mari şi o trăistuţă în care îşi ţine porumbul. Creatoarea lui spune că îi este foarte drag deoarece este haios şi vesel ca şi ea. Gabriela spune că îşi doreşte să-i înveţe pe copii să iubească jucăriile simple.

„ Îmi place foarte mult să croşetez animăluţe, îmi doresc din tot sufletul să îi invăţ pe copii să iubească jucăriile simple care pot spune o poveste şi pe care le pot avea o viaţă. Ce am adus inedit este faptul că jucăriile mele au toate nume, sunt vesele şi toate au câte o poveste. Oiţa Olguta are chiar o poezie scrisă de o actriţă din Bucureşti“, spune Gabriela Bularca.

Oita Olguta

„Sunt o oiţă şi mă cheamă Olguţa.

Sunt singurică,
Şi caut mamică,
O feţită dulce,
Care să mă culce,
Şi să mă alinte,
Că eu sunt cuminte!.....

(versuri dna. Dorina Paunescu)“

Colega Gabrielei, Simona Gheorghe s-a apucat de croşetat tot în şcoala generală. „Atunci am învăţat să fac broscuţe ţestoase. Am făcut multe, le-au dăruit prietenilor, iar apoi am abandonat ideea şi abia în 2011 m-am apucat serios să fac jucării.  Prima jucărie a fost un dragon portocaliu, îl mai am şi acum. Nu am putut să îl vând pentru că a fost prima mea creaţie. Am muncit o zi întreagă la el, chiar dacă are doar 7 centrimetri, dar este făcut dintr-un fir foarte subţire care neceşită multă migală.  Mie îmi plac foarte mult păpuşile, de aceea încerc să fac cât mai multe.“, spune Simona Gheorghe. Femeia spune că s-a apucat să croşeteze jucării tocmai pentru a oferi o alternativă tuturor chinezăriile de pe piaţă.

Jucării haioase şi practice

Printre jucăriile create se mai numără: Bondărelul Aurel, Şoricelul Emil, Şoricelul Costel, Oiţa Olguţa, Oiţa Bianca, Brotăcelul Steve, Iepuraşii Rica, Coconas, Maria şi Marin, Melcii Nelu şi Dorel, Bufniţa Tudorel, Castorul Ionică, Hipopotamul Graţioasa Graţiela, vacuţa Albertina Balerina, Leuşorul Lache, Pisicuţa Ramona, ursuleţii: Martinel, Teddy şi Ducu melomanul, unicornii Sophie şi Grigore, dar şi jucăriile degeţel Giuseppe şi Giuseppina.

Jucării croşetate de două braşovence talentate. FOTOfacebook

Nu vrea să industrializele pasiunea

Gabriela şi îşi alege cu mare grijă cumpărătorii. „ Când am început să realizez jucării nu am gandit-o ca pe o afacere şi nici acum nu o doresc ca o afacere. Refuz multe comenzi pentru revânzare şi imi aleg cu grija unde livrez jucării. Doresc ca ele să ajungă la oameni iubitori de frumos, nu doresc să industrializez această pasiune. Îmi doresc din tot sufletul să creez o alternativă la lucrurile care se dezmembrează dupa două utilizari.  Jucăriile mele sunt sigure, din materiale de bună calitate, umplutură hipoalergenică şi rezista la spălări chiar şi în maşina de spălat la temperaturile menţionate pe etichetă“, mai spune Gabriela.  

Comenzi şi din America

Jucăriile braşovencelor ajung în toată ţara şi pot fi comandate pe internt prin intermediul paginii de facebook: gabrielabularca atelier. „Comenzi am prin intermediul paginii de facebook, comenzi mai am de la colegi, de la cunoscuţi, telefonic, pe mail, prin toate modalităţile. Livrări am în toată ţara, chiar şi în străinătate. Am livrat şi în SUA unei firme care promovează lucrul manual din ţările mai puţin dezvoltate. A comandat 9 iepuri şi 9 căţei şi a spus că revine şi cu alte comenzi. Dacă aş trai din aceasta pasiune aş avea o siluetă de invidiat, însă dacă vanzarea jucăriilor ne poate ajuta la plata facturilor lunare, este un mic ajutor, de ce nu?“, a mai spus Gabriela Bularca.

Atelierul de Creaţie de la Eliana

Şi colega ei Simona recunoaşte că nu este o afacere foarte bănoasă. Dar spune că pasiunea poate trece peste tentaţiile financiare şi că preferă să facă ceva cu suflet, decât ceva care să fie doar un număr într-o serie.

Braşovencele fac la cerere şi persoanje celebre din desene animate cum ar fi Olaf, Mikey Mouse, Raţoiul Donald sau Hello Kitty. Preţul jucăriilor este între 10 şi 250 de lei în funcţie de mărime şi complexitate. Artizanele participă împreună şi la târguri de profil.

Atelier de creaţie la Eliana Mall

Cele două braşovence realizează şi un atelier de creaţie, la Eliana Mall în fiecare miercuri de la ora 17.00 la ora ora 18.00. Poate participa oricine de la copii, părinţi şi chiar bunici. Cele două braşovence îi învaţă pe doritori cum să croşeteze şi cum să facă lucruri simple, dar foarte frumoase şi de calitate.

Pe aceeaşi temă:

„Căsuţa cu cerdac“, fabrica de jucării handmade din Bucureşti. Cum meştereşte o tânără jucării ca pe vremea bunicilor

Uite cum poţi face din handmade o afacere de succes pe internet

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite