FOTO Cosmonaut pentru o zi. Cum puteţi ajunge în spaţiu fără să plecaţi de pe Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Warpor este nava spaţială care vă teleportează în spaţiu. FOTOAndrei Paul.
Warpor este nava spaţială care vă teleportează în spaţiu. FOTOAndrei Paul.

Celest este o expoziţie unică în România care poate fi vizitată la Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov. Aici veţi fi transpuşi direct în spaţiu totul cu ajutorul unor instalaţii speciale proiectate în cel mai mic detaliu. Puteţi atinge exponatele, vă puteţi crea propria galaxie şi veţi face şi o călătorie virtuală cu racheta.

Cele şase instalaţii care simulează spaţiul cosmic îi vor încânta cu siguranţă pe vizitatori fie copii sau adulţi. Este o expoziţie unică în România care invită vizitatorii să atingă exponatele şi să interacţioneze cu ele. Cele opt săli ale Muzeului Casa Mureşenilor au fost amenajate în aşa fel încânt odată intrat să te transformi pe loc într-un cosmonaut.

Expoziţia cuprinde instalaţii însoţite de muzică şi proiecţii video, iar interactivitatea este generată de senzori şi programare informatică. Fiecare instalaţie presupune asamblarea unor elemente fizice precum sculpturi sau suprafeţe textile, senzori sau butoane. Pe lângă acestea, elementele multimedia sunt redate prin proiecţii video sau pe ecrane, iar sunetul sau muzica prin sisteme de amplificare. Instalaţiile sunt controlate de computere sau mini-controllere care rulează programe create de echipă.

Până acum marea atracţie a fost instalaţia „Fii Meteorit“. Aici vizitatorii se poziţionează în faţa unui senzor optic pentru a fi proiectaţi pe un ecran direct în spaţiu. Practic, apeşi pe un buton, sistemul îţi decupează virtual corpul şi te trezeşti direct în cosmos.

„Creatorul de nebuloase“ permite oricui să devină creativ şi să deseneze elemente fascinante pe o proiecţie cu ajutorul unor butoane şi a unui joystick, toate încastrate într-o sculptură în formă de rachetă. Feţele vizitatorilor se colorează în lumina care vine de la instalaţia Creatorul de nebuloase. Părinţii îi pot asista pe copii să apese pe butoanele care selectează culori şi creează un desen cu nebuloase pe ecran. 

„Atinge spaţiul“ le permite oamenii să devină muzicieni şi să poată cânta la constelaţii, prin apăsarea unei suprafeţe textile care este cusută cu fir conducător de electricitate, sub o lumină ultravioletă.  

Podeaua interactivă vă duce pe Lună. FOTOAndrei Paul

„Podeaua interactivă“ este amplasată în camera cea mare a muzeului. Este luminată în roşu de la covorul interactiv care arată suprafaţa de pe Marte, găurită din când în când de cratere virtuale. Podeaua interactivă te teleportează direct pe Lună sau pe Marte. De fiecare dat când faci un pas apar cratere pe care trebuie să le ocoleşti.

Vizitatorii pot urca în „Warpor“, o navă colorată original, care are chiar şi un “reactor de propulsie”.  În faţa navei este un ecran pe care rulează un film spaţial. Senzaţia este una de viteză de reală şi chiar ai impresia că ai ajuns în spaţiu.

În jurul instalaţiei „Galaxiei holografice“ oamenii îşi pot testa atenţie. Trebuie să îşi încline capul pentru a descoperi o hologramă  cu sistemul solar şi galaxia, totul în interiorul unei piramide. Totul este în 3D care fac efectele speciale şi mai spectaculoase.

Organizatorii au mai pregătit şi o cameră de contemplare, unde vizitatorii stau pe scaune moi şi ascultă muzică spaţială şi o cameră pentru copii, unde aceştia desenează pe post-it-uri ce le inspiră tema expoziţiei şi le afişează pe panouri.

Exponatele au proiectate şi realizate de echipa Celest, formată din: Silvestru Munteanu - sculptură, Sergiu Neagu - programare, Bogdan Runceanu – efecte vizuale, Ovidiu Chihaia - efecte sonore şi muzică, Ciprian Branea - scenotehnică şi Alina Floroi - curator.

„Este foarte greu să faci lucruri atunci când nu ţi le cere nimeni. Suntem o echipă care a dezvoltat această idee prin brainstorming şi am rafinat fiecare detaliu“, a afirmat Alina Floroi, curatorul expoziţiei.  

Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 13 iulie, cu program de vizitare de luni-sâmbătă între orele 9.00-17.00. Intrarea este liberă. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite