FOTO Braşov versus Lausanne, în cursa pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de Tineret din 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonie de deschidere a FOTE. Foto Simona Suciu8

Pe 17 iunie, reprezentanţii Primăriei Braşov vor depune dosarul de candidatură în vederea organizării celei de-a III-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Tineret, care vor avea loc în perioada 9 – 18 februarie 2020.

Braşovul concurează cu oraşul elveţian Lausanne, iar câştigătorul a fi anunţat în august 2015 de către Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), în cadrul undei şedinţe ce se va desfăşura în Malaiezia, la Kuala Lumpur. Niciunul dintre cele două oraşe nu a mai găzduit până acum vreo olimpiadă. La Jocurile Olimpice participă tineri cu vârste între 14-18 ani, iar numărul sportivilor şi al delegaţiilor va fi de circa 4.000 de persoane, dintre care 1500 vor fi sportivi.

„Considerăm că dosarul nostru de candidatură este unul cu reale şanse de cîştigare a dreptului de organizare a Jocurilor Olimpice de Tineret din 2020, mai ales după experienţa FOTE 2013, care s-a dovedit a fi cea mai de succes competiţie de gen organizată de Asociaţia Comitetelor Olimpice Europene. Până pe 17 iunie vom face şi ultimele completări şi apoi va trebui să aşteptăm până anul viitor când CIO va desemna oraşul-gazdă. Pentru România aceste Jocuri ar reprezenta cea mai mare oportunitate de dezvoltare a sporturilor de iarnă“, a spus primarul George Scripcaru.

Punctele tari şi slabe ale celor două oraşe

Avantajul major al Braşovului este imensul succes al FOTE  (Festivalul Olimpic al Tineretului European) care a fost organizat impecabil. „Am demonstrat că România, Braşovul şi Comitetul Olimpic, în această ordine sunt capabile să organizeze o competiţie de mare avengură. Dacă nu ar fi fost FOTE candidatura Braşovului nu ar fi fost acceptată de Comitetul Olimpic Internaţional. Braşovul nu este un candidat mărunt, este un candidat cu şanse reale. Nici oraşul Lausanne nu trebuie neglijat deoarece este un contracandidat puternic“, ne-a declarat Ioan Dobrescu. Secretar general al Comitetului Olimpic Român.

Un alt avantaj al Braşovului este că, spre deosebire de Lausanne, în ţara noastră probele se vor putea desfăşura pe un areal restrâns, respectiv Braşov, Poiana Braşov, Râşnov, Predeal şi Cheile Grădiştei. În plus satul olimpic va fi în Poiana Braşov care dispune de o capacitate mare de cazare astfel că deplasarea la locul de desfăşurare a probelor va fi de scurtă durată, lucru extreme de important . Oraşul Lausanne nu are o astfel de locaţie cum este Poiana Braşov. „ Avem un mare avantaj deoarece putem amenaja satul olimpic în Poiana Braşov, o zonă superbă, care a fost apreciată de oficialii veniţi în 2013 la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE)“, a mai spus Ioan Dobrescu.

Braşovul mai are nevoie până în 2020 de un patinoar  pentru probele de short-track, pe lângă cel olimpic. Acesta va fi amenajat în Poiana Braşov pe locul vechiului patinoar. Mai este nevoie şi de pistă de sanie şi bob, care s-a putea face la Cheile Grădiştei unde este şi bază de biatlon şi schi fond. „Mai este nevoie de investiţii, dar nu foarte mari deoare grosul s-a făcut la FOTE. Pistă de sanie şi bob nu avem, dar nici Lausanne nu are. Investiţiile se pot face fără probleme. Este adevărat că nu avem aeroport, dar nici Lausanne nu are. La ei însă drumul de la aeroport în staţiune este legat prin autostrăzi. Şi noi însă cred că vom avea gata în 2020 autostrada Braşov-Comarnic. Oricum transportul nu este impediment. Nu am avut autostradă nici la FOTE şi nu am avut absolut nicio reclamaţie legată de transport“, explică Ioan Dobrescu.

Şi Lausanne are un avantaj mare. În staţiunea elveţiană este sediul Comitetului Olimpic Internaţional, astfel că oficialii cunosc foarte bine dotările de acolo, iar bazele sportive sunt foarte bine amenajate. În schimb staţiunea are şi o bilă neagră. Elveţienii au refuzat, prin referendum popular, depunerea candidaturii oraşului Lausanne pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014 (care au fost la Soci), iar acest lucru va fi luat în calcul pentru că este posibil ca locuitorii să refuze din nou să suporte cheltuielile. Acestea s-ar putea ridica la 23 de milioane de euro.

Pe aceeaşi temă:

Braşovul are de trei ori mai mulţi turişti decât Sibiul

Braşovul este printre oraşele cu cele mai bune condiţii de locuit

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite