FOTO Biserica Sfântul Bartolomeu este cea mai veche clădire din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica de pe strada Lungă datează din secolul al XIII-lea, chiar de la 1223 după cum susţin unele surse istorice. Este acum obiectiv turistic şi poate fi vizitată.

Clădirea a fost înconjurată de un zid de apărare ce a rezistat atacurile trupelor otomane (1421). Nici atacurile ostaşilor aflaţi sub conducerea lui Vlad Ţepeş, din 1458, sau ale armatei lui Gabriel Báthori, din 1611, nu au reuşit să distrugă biserica aşa cum, nici marele incendiu din 1689, nu i-a afectat structura. Planul Bisericii Sfântului Bartolomeu din Braşov a fost realizat după modelul mănăstirii de la Cârţa (mânăstire cisterciană). Corul şi încăperile adiacente ale acestuia, altarul precum şi cele două capele cu care se închid braţele transeptului spre est, au rămas intacte. Doar turnul bisericii a fost reconstruit în 1842, după ce s-a prăbuşit în urma cutremurului din 1822.

Intemeietorul acestei biserici a fost Herman von Salza, conducătorul ordinului cavalerilor germani. Biserica are o lungime de 55 m şi se dovedeşte a fi unul dintre cele mai vechi şi mai importante edificii ale Braşovului. Coloanele bisericii sunt sprijinite de socluri puternice şi sunt terminate de capitelurile în stil pre-gotic. Pictura de pe pereţii bisericii impresionează prin motivele romanice şi gotice. Ulterior cutremurului de la 1822 altarul a fost refăcut în stil clasicist, s-a instalat o nouă orgă cu 25 de registre. În anul 1923 a fost instalat ceasul din turn.

La Biserica Sfântul Bartolomeu din Braşov comunităţile săseşti se adună în ultima duminică dinaintea zilei de 24 august, ziua Sfântului Bartolomeu, când este sărbătorit hramul bisericii. Este o sărbătoare ce datează de peste 500 de ani şi care adună comunităţile săseşti din toată ţara Bârsei dar şi mulţi saşi stabiliţi în alte ţări.

Turiştii care vizitează acest lăcaş de cult pot vizita şi muzeul etnografic, deschis în anul 2003, al cărui patrimoniu cuprinde peste 1500 de exponate. Sunt expuse aici, din donaţiile emigranţilor, piese de mobilier, costume populare săseşti, ţesături şi diverse unelte. Toate acestea recreează o gospodărie tipic săsească în Biserica Sfântul Bartolomeu din Braşov.

Braşovul mai are o bijuterie arhitectonică la Prejmer unde se află cea mai veche casă săsească. Aceasta a fost refăcută de o familie de braşoveni pasionaţi de istorie.

Pe aceeaşi temă:

Biserica Neagră, cea mai înaltă clădire din Braşov

Casa Sfatului, locul execuţiilor medievale

Cum a ajuns Braşovul să poarte 10 ani numele de Oraşul Stalin

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite