Festival de orgă găzduit de Biserica Neagră din Braşov, în fiecare weekend din această vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concert de orgă în Biserica Neagră FOTO Ioan Buciumar

Biserica Neagră reia o tradiţie neîntreruptă din 1953 decât de pandemie: festivalul Organ NIghts, unul al muzicii clasice interpretate la orgă, dar şi alte instrumente interesante

Poate cea mai renumită biserică din ţară, Biserica Neagră a fost mult timp cea mai înaltă clădire din Braşov. Toţi cei care au vizitat biserica-muzeu au aflat şi despre renumita orgă de aici. 

Mult mai mic este, însă, numărul celor care ştiu că aici se organizează în fiecare an un festival care atrage şi el destui turişti: Organ Nights. 

Anulat anul trecut din cauza pandemiei, festivalul de muzică clasică interpretată la orgă revine anul acesta cu concerte extrem de atractive pentru toţi cei care iubesc acest instrument.

Din 26 iunie şi până în 25 septembrie, în Biserica Neagră va avea loc în fiecare weekend câte un concert eveniment la orgile care vor fi anul acesta în interiorul bisericii. 

„Concertele o să se desfăşoare în fiecare sâmbătă seara, de la ora 18:00, până în luna septembrie. O să dureze circa 60 de minute şi o să vă prezentăm un program variat, cu piese de Bach şi alţi compozitori importanţi, cântate la mai multe orgi, iar, câteodată, şi la câteva instrumente mai deosebite”, a dezvăluit reprezentantul Bisericii Negre, Thomas Ziegler, cam la ce să ne aşteptăm în această vară.

Între aceste instrumente deosebite se numără şi o orgă portabilă, la care va susţine un concert Iulia Reitu. „Este un instrument care a fost utilizat cu preponderenţă în Evul Mediu, între secolele al XII-lea şi al XVI-lea, care funcţionează asemănător unei orgi normale, dar are în plus un burduf care este acţionat chiar de interpret, cu mâna dreaptă, în timp ce mâna stângă acţionează claviatura. Burduful pompează aer în instrument, acesta ajunge în tuburi, care vibrează”, a explicat interpreta modul în care funcţionează orga portabilă.

Prima ediţie a festivalului Organ Nights a avut loc în 1953, iar, de atunci, stagiunea estivală de concerte de orgă a devenit o tradiţie care a fost respectată chiar şi anul trecut, însă, în 2020, publicul nu a avut acces în Biserica Neagră, ci interpreţii au fost în interior, iar publicul a putut participa la eveniment cu ajutorul Internetului sau a putut vedea şi asculta concertele în curtea bisericii. Cei mai mulţi dintre cei care vor cânta în acest an la festival sunt tineri interpreţi români, însă vor exista şi oaspeţi de peste hotare, chiar din Franţa sau Statele Unite ale Americii.

„Ca urmare a transmisiunilor pe care le-am făcut anul trecut prin Internet, avem, totuşi, nişte schimbări faţă de ediţiile precedente. Am rămas cu un ecran şi cu o tehnică pe care am dori să o folosim în continuare, astfel că toate concertele vor fi transmise şi anul acesta pe streaming, dar recomandăm publicului, mai ales celui braşovean, să vină la faţa locului, în biserică şi aici va avea ocazia să urmărească pe un ecran tot ce se întâmplă sus, ceea ce nu a fost posibil până acum. Ecranul permite mult mai uşor să intri în lumea aceasta în care organistul, artistul îşi desfăşoară activitatea şi aşa poate că este mai uşor ca fiecare să înţeleagă ce se întâmplă, când se schimbp tonalitatea, când o orgă sună într-un fel sau altul”, a declarat Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre.

Toate concertele din această stagiune sunt parte integrantă a conceptului INSPIRATIO by history & music, un concept lansat anul trecut de către Biserica Neagră, cu misiunea ocrotirii şi punerii în valoare a patrimoniului acestui monument. Costul unui bilet este de 20 de lei, iar copiii au gratuitate. Din cauza reglilor impuse de contextual pandemic, în Biserica Neagră, la concerte pot participa cel mult 400 de persoane.

Vă mai recomandăm:

Cum sună singurul anunţ de vânzare a voucherelor din programul „Rabla pentru electrocasnice” care a rezistat pe un site de profil

Cel mai vizitat oraş din România, după Capitală, este şi cel mai poluat. Motivul pentru care particulele nu se dispersează

 

 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite