Fabrica de camioane de la Braşov şi-ar putea relansa activitatea cu un contract al Armatei, de 700 de milioane de euro, pe şapte ani
0
Roman Braşov participă, cu şanse reale, la mega-licitaţia de 700 de milioane de euro pentru achiziţia de camioane militare a MApN. Producătorul român a participat la această licitaţie în asociere cu giganţii germani MAN şi Rheinmetall. Concurenţa este reprezentată de italienii de la Iveco.
Dacă va fi declarat câştigător consorţiul din care face parte fabrica braşoveană de camioane, cel puţin 200 de milioane de euro vor rămâne în ţară. „Suntem pregătiţi şi încrezători în această licitaţie. Avem parteneri solizi şi avem şi experienţă. Cota noastră în consorţiu este de peste 20%“, spune Carol Rugacs, directorul fabricii braşovene.
Asamblarea va fi făcută la Braşov
Dacă Roman va fi printre câştigătorii licitaţiei MApN, deja pornită, atunci la Braşov se vor face camioane şi platforme de transport cu tehnologie germană. Mai precis, toată asamblarea va fi făcută local, ceea ce va asigura activitatea uzinei pentru ani de-acum încolo. Este adevărat, „partea leului“ va fi luată de Germania, dar intenţia statului şi speranţa celor de la Roman este ca, în timp, să se facă şi transfer de tehnologie la Braşov.
O şansă şi pentru alţi furnizori locali
Pentru integrarea industriei româneşti în programul de echipare a Armatei României cu vehicule militarizate, MHS Truck & Bus(MAN) va colabora, pe lângă Roman Braşov, cu mai mulţi furnizori locali. „Ne dorim să producem, la Braşov, un camion românesc la standarde nemţeşti. Mai mult, strategia noastră este ca, pe măsură ce programul va ajunge la maturitate, tot mai multe componente ale platformelor de transport auto să fie produse în România. Obiectivul ultimului an al programului este acela de a produce 100% din necesarul de vehicule militarizate, exclusiv în ţara noastră“, a spus, recent, Claudia Iordache, managing director MHS Truck & Bus.
S-ar crea locuri de muncă
Carol Rugacs susţine că în cazul în care va fi câştigată licitaţia, uzina braşoveană ar trebui să mai angajeze corca 100 de oameni.
MApN a lansat în iulie o licitaţie pentru achiziţia a 2.902 autocamioane militare de diferite tipuri şi a 363 de remorci, din totalul de 13.963 de platforme auto complete aprobat în CSAT pentru înzestrarea Armatei. Achiziţia uriaşă survine după ce Armata a atribuit în luna ianuarie anul acesta un contract de 128 de milioane de euro către IVECO, pentru 173 de autocamioane militare 6X6, în urma unei licitaţii lansate în vara lui 2017. Noua achiziţie se referă la un contract-cadru pe o perioadă de 7 ani, împărţit în două loturi.
30 de camioane produse anul trecut la Braşov
Ofertele au fost deja depuse, acum se verifică conformitatea lor. Până la sfârşitul anului, dacă nu vor exista contestaţii, MApN vrea să facă şi evaluarea financiară, şi atribuire contractului. Ministerul Apărării a primit opt oferte pentru această licitaţie.
„Furnizorul se obligă ca după livrarea a cel mult 300 de produse din lotul nr. 1, respectiv a 45 de produse din lotul nr. 2, în toate configuraţiile aferente primului an de livrare din contractul subsecvent nr. 1 astfel cum este menţionat în Anexa nr. 2, să furnizeze produsele realizate în facilităţile integrate în industria de profil din România“, se arată în Caietul de sarcini.
După ce în 2016, fabrica de camioane Roman SA a încheiat anul fără a produce nici un camion, anul trecut a fost unul pe plus, fiind produse 30 de camioane.
Citeşte şi:
Producţia de tractoare a fost revitalizată la Braşov. Cât costă un model U 650 pe piaţa din Africa