Drum modernizat cu tehnologie americană, inaugurat la zero grade, în cămăşuţă şi sandale
0Consiliul Judeţean a dat astăzi în folosinţă drumul care leagă comunele Tărlungeni de Prejmer şi care a fost reabilitat după o tehnologie americană.
Drumul Judeţean 112 D, Tărlungeni-Prejmer, poate fi considerat unul dintre cele mai moderne drumuri din judeţul nostru, cel puţin în privinţa tehnologiei care a fost folosită pentru reabilitarea sa.
Inaugurare cu tremurici
Inaugurarea drumului nu a fost lipsită de momente hazlii. Chiar dacă astăzi mercurul din termometre nu prea a depăşit zero grade, şi oficialităţile au fost îmbrăcate destul de gros, fetele care au venit să îi servească pe cei prezenţi cu şampanie, cum se cuvine de altfel la o inaugurare, au fost îmbrăcate într-o ţinută mai mult de vară, cu bluziţe subţiri şi sandale. Ele au fost nevoite să dârdâie şi să reziste cu stoicism, până ce panglica a fost tăiată.

Click pe poze pentru mai mule imagini de la eveniment
Drumul va face legătura între DN 1 A şi DN 10, preluând mare parte din traficul dinspre Capitală spre zona Ardealului şi Moldovei.
Şoseaua, care are o lungime de peste şapte kilometri a costat 10,2 milioane de lei. Practic, costurile pentru fiecare kilometru reabilitat au fost mai mici cu 20%, faţă de o lucrare clasică. Preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, a precizat că preţul pe kilometru a fost de doar 1,4 milioane de lei, faţă de 1,7 milioane de lei, cât este preţul aprobat în normativele Ministerului Transporturilor.
„A fost folosită o metodă americană, mult mai ieftină. Dacă am fi avut finanţarea necesară lucrările ar fi durat doar cinci luni, dar, cu un buget de două milioane de euro, alocat în bătaie de joc de Guvern pentru drumuri în 2011, am fost nevoiţi să prelungim durata de execuţie la un an. Anul viitor, însă, vom începe lucrările la mai multe drumuri din judeţ urmând a aloca banii din bugetele pe 2013 şi 2014. Este o soluţie care se practică şi la nivelul Ministerului Dezvoltării", a explicat Aristotel Căncescu.
Soluţia minune
Practic, cu această tehnologie de construcţie s-a făcut o economie importantă în ceea ce priveşte materialele.
„Am folosit o soluţie numită perma-zyme, care scade semnficiativ costurile de construcţie şi mentenanţă. Faţă de alte produse anorganice sau pe bază de petrol, care asigură o stabilizare temporară, perma-zyme compactează solul într-o masă densă şi solidă care asigură protecţie de lungă durată împotriva penetrării apei. Practic acest drum era înainte doar pietruit. Noi am scărmănat cu un utilaj pietrişul existent, l-am sfărâmat şi apoi l-am stropit cu această substanţă, care pătrunde între pietre, se cristalizează şi face stratul mult mai solid. Cu alte cuvinte, am făcut o economie, fiindcă stratul de pietriş de la baza drumului a fost mult mai mic decât la lucrările clasice şi de asemenea, şi stratul de asfalt", ne-a explicat Răzvan Bâgiu, directorul firmei de construcţii care a executat lucrarea.
