Donbas – povestea braşoveanului Jaques Săndulescu se lansează şi la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul Donbas, scris de braşoveanul Jacques Sândulescu, are parte de o dublă lansare în acest weekend. Vineri, 16 septembrie, de la ora 15.00, la Galeriile KronArt şi sâmbătă, 17 septembrie, de la 18.00, în sala mare de lectură din Biblioteca Judeţeană.

Romanul autobiografic al unui român evadat din lagărul sovietic, ”Donbas”, a apărut la Editura Nemira, tradus în premieră în România din limba engleză de Mihaela Albu şi Michael Petrescu.

Volumul îl prezintă pe Jacques Săndulescu, care avea să devină Big Jacques în America, boxer profesionist, actor şi proprietar al unui bar de jazz din New York, după ce a fost luat de pe stradă şi dus în lagărul sovietic de la Donbas. După doi ani şi jumătate, a reuşit o evadare spectaculoasă.

„Am fost arestat în Braşov, în drum spre şcoală. Abia se iveau zorile şi străzile gri erau încă goale. La un colţ, aproape de clădirea şcolii, am văzut cîţiva soldaţi ruşi înarmaţi şi un civil interpret român împingînd un bărbat în camionul de poliţie. M-au văzut, iar interpretul a strigat: «Unde te duci?». «La şcoală». «Vino, te ducem undeva, după aia poţi merge şi la şcoală». M-a înhăţat, iar soldaţii l-au ajutat să mă împingă în camion”. Aşa începe romanul lui Jacques Săndulescu.

Romanul i-a uimit pe americani, trimiţându-i cu gândul la Indiana Jones sau James Bond. Numai că, înainte de a fi o aventură cinematografică, povestea lui Big Jacques e o poveste adevărată.

După evenimentele prezentate în romanul ”Donbas”, Jacques a fost persoană dislocată, comerciant pe piaţa neagră în taberele din Germania după război, muncitor angajat la construirea căii ferate în sălbăticia din nordul ţinutului Ontario din Canada, pugilist profesionist la categoria grea, sub numele ”Jack Hermann” în Montreal, Toronto şi Chicago, cu 18 meciuri şi 16 partide câştigate prin KO, înainte de a fi recrutat în armata Statelor Unite.

El a fost, de asemenea, interpret pentru baza armatei americane din Metz, Franţa, şi din nou comerciant pe piaţa neagră din Paris în weekenduri, student la litere şi filosofie la Sorbona şi translator din partea Organizaţia Naţiunilor Unite în timpul Revoluţiei Ungare din 1956.

Jacques Săndulescu a mai fost salvamar, chelner în Greenwich Village, şi a fost proprietarul a două cafenele Flamenco şi apoi al unui bar de jazz. El a scris ”Donbas” după ce a văzut filmul lui Steve McQueen, ”The Great Escape”, întrucât a considerat că povestea sa este la fel de bună.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite