Kievul a acceptat un nou armistiţiu în Donbas, propus de rebeli proruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatişti din Donbas
Separatişti din Donbas

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat miercuri că Ucraina a acceptat un armistiţiu propus de rebeli proruşi, în contextul în care, în pofida acordului de pace din 2015, războiul continuă în estul ţării, în regiunea Donbas, relatează Deutsche Welle.

În conflictul prelungit din estul Ucrainei intervine o nouă încercare de încetare a focului, iar trupele guvernamentale vor respecta acordul propus de rebeli propruşi săptămâna aceasta, a anunţat Poroşenko.

Armistiţiul urmează să intre în vigoare joi, pentru o perioadă de cel puţin o săptămână.

Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, şi cel german, Frank-Walter Steinmeier, se află la Kramatorsk, oraş din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor ucrainene. Prezenţa celor doi oficiali în estul Ucrainei reprezintă o premieră de la debutul conflictului din această zonă.

Berlinul a salutat printre primii decizia.

"Suntem fericiţi şi mulţumiţi că preşedintele Poroşenko a convenit o menţinere a încetării ostilităţilor", a declarat ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

El a anunţat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a exprimat voinţa de a susţine Ucraina, dacă Kievul respectă acordul.

În pofida faptului că un acord de pace a fost întocmit şi semnat în februarie 2015, violenţe izolate continuă să aibă loc între rebeli proruşi şi trupe ucrainene.

Ambele părţi au respectat în mare prevederile acordului cu privire la retragerea artileriei grele de pe linia frontului, însă războiul din Donbas a devenit unul dintre conflictele teritoriale îngheţate în foste republici sovietice, fără pespectiva reală a unei soluţionări.

Cel puţin 10.000 de persoane au fost ucise în acest război, care a izbucnit la începutul lui 2014, după revolata populară sângeroasă faţă de fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Revolta a fost urmată de anexarea Peninsulei ucraineene Crimeea de către Rusia, care a antrenat războiul.

În prima sa vizită oficială la Kiev, secretarul de stat britanic Boris Johnson a declarat miercuri presei că progresele procesului de pace din estul Ucrainei depind mai ales de Kremlin, iar menţinerea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei este foarte importantă. 

"Evident ruşii sunt cei care trebuie în primul rând să facă progrese în materie de securitate. Dar cred că toate părţile din acest dialog trebuie să progreseze împreună", a spus Johnson, citat de Reuters. 

FMI, împumut de un miliard de dolari pentru Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a salutat joi decizia Fondului Monetar Internaţional de a aproba un ajutor suplimentar de un miliard de dolari pentru Ucraina, transmite Reuters. 

 Potrivit şefului statului, decizia FMI arată că se recunosc reformele realizate de Ucraina. Decizia Fondului va permite menţinerea stabilităţii monedei naţionale, hrivna, şi a stabilităţii macroeconomice, a adăugat el.

Poroşenko a afirmat că Rusia a dat greş în încercarea de a submina decizia FMI.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite