Dispozitivul pentru economisirea consumului de gaz recomandat de șeful Termoficării Brașov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2023, însă acestea ajută doar la citirea consumului. Dispozitivul care ajută la economisirea energiei este robinetul cu cap termostatic

Robinetul cu cap termostatic ajută la economisirea căldurii FOTO Ioan Buciumar
Robinetul cu cap termostatic ajută la economisirea căldurii FOTO Ioan Buciumar

În ultimii ani, de câte ori se apropie sezonul rece, sunt aduse în discuție și repartitoarele de căldură. Aceasta deoarece, potrivit legii, repartitoarele ar fi trebuit să fie obligatorii încă de la 1 ianuarie 2022, însă intrarea în vigoare a legii s-a amânat pentru 1 ianuarie 2023.

Chiar dacă și repartitoarele de căldură ajută la limitarea consumului, șeful SPLT Brașov, Mircea Marin, spune că, pentru o economie reală, este nevoie și de un alt dispozitiv, care costă în jur de 30 de lei.

„Repartitorul de căldură este un instrument care măsoară cantitatea reactivă de căldură emisă de un corp radiant, un calorifer. Referitor la robinetul cu cap termostatic, el este o piesă care pur și simplu reglează temperatura prin mărirea sau micșorarea debitului de agent termic care intră în corpul radiant. Eu recomand abonaților la SACET să-și monteze și una și alta, mai ales robinetul cu cap termostatic”, a declarat Mircea Marin, director SPLT Brașov.

Un repartitor de căldură costă între 50 și 70 de lei pentru fiecare calorifer. În plus, cititul consumului mai costă între 2 și 7 de lei de calorifer, astfel că, pentru început, este vorba de o cheltuială importantă, care, însă, poate fi recuperată în timp. Amenda pentru cei care nu respectă legea și nu își montează repartitoare este de 1.000 de lei.

Care sunt costurile cu încălzirea

Brașovul mai are aproximativ 5.400 de clienți casnici legați la sistemul centralizat de termoficare. Prețul gigacaloriei pentru aceștia va fi în iarna 2022-2023 de aproximativ 233 de lei pentru o gigacalorie, în urma scăderii TVA de la 19% la 5%. În această iarnă, brașovenii nu trebuie să-și facă din griji că nu vor avea agent termic, potrivit lui Mircea Marin.

„Consumul este variabil, însă estimăm că, la o garsonieră, se încadrează undeva la o jumătate de gigacalorie pe lună. Astfel, conform așteptărilor noastre, costul cu încălzirea pentru o garsonieră va fi undeva sub 200 de lei lunar, iar pentru un apartament cu 2 camere în jur de 300 de lei. Costul depinde însă foarte mult de orientarea imobilului respectiv, de câți membri de familie sunt, dacă vecinii stau și ei la 18 grade sau la 24 și așa mai departe. Am calculat însă la spații similare, iar costurile de încălzire în sistemul de termoficare vor fi cu 24 – 33% mai mici față de cei care folosesc centrale pe gaz”, a completat Mircea Marin.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite