De Buna Vestire, toată lumea la coadă la pește. Care este preferatul brașovenilor
0Pescăriile din Brașov au fost pline de pește și de lume cu numai o zi înainte de Buna Vestire. Localnicii care țin Postul Paștelui au dorit să se poată bucura de dezlegarea la pește de sâmbătă, 25 martie 2023.

După ce a trecut mai bine de jumătate din Postul Paștelui, credincioșii care au ținut acest obicei așa cum zice Biserica au parte de o binemeritată dezlegare la pește. Sâmbătă, 25 martie 2023, este Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a fost înștiințată că îl va naște pe Domnul Isus Hristos. Anul acesta, ortodocșii celebrează Paștile în duminica din 16 aprilie 2023.
Pentru a marca această veste minunată, Biserica Ortodoxă permite creștinilor să mănânce pește, astfel că pescăriile din Brașov au fost pline de marfă și de clienții veniți să își aleagă peștele preferat pentru masa de sâmbătă.
„Arăta bine peștele și se găsește la toate prețurile. E pește și pentru buzunarele mai goale, și pentru cele mai pline”, a spus o gospodină.
„Am venit să iau pește, că așa se mănâncă de Buna Vestire. Cred că prețurile sunt bune, dacă ne uităm că la toate au crescut foarte mult, dar parcă la pește ceva mai puțin. Îl pregătim prăjit, că nouă așa ne place cel mai mult”, a spus o altă femeie.
„Arată bine peștele. Acuma, prețurile sunt cum sunt, că toate sunt scumpe, dar nu avem încotro. Am luat scrumbie și o s-o fac la grătar”, a spus un bărbat.
„Avem pește proaspăt de multe feluri și fiecare își alege ce îi place mai mult. Cel mai căutat e scrumbia, pentru că e sezonul în care se pescuiește cel mai mult și merge foarte bine la grătar”, spune vânzătoarea unui magazin specializat pe vânzarea de pește.
Carasul era 19 lei, codul eviscerat 30, știuca 32, iar rondelele de crap 49 de lei. Cei care doreau ceva mai special puteau alege calcan de Marea Neagră sau chiar diverse specii de pește oceanic, însă nu la fel de proaspăt.
Sărbătoarea de Buna Vestire sau Blagoveștenie a primit în tradiția populară și denumirea de Ziua Cucului. Denumirea este legată de cântecul cucului, care începe întotdeauna de Blagoveștenie și se sfârșește la Sânziene sau Sân Petru.
De Buna Vestire sunt o sumedenie de tradiții și superstiții, iar una dintre acestea spune că așa cum va fi vremea de Blagoveștenie, așa va fi și de Paști.