Cum să-ţi ajuţi copilul să obţină rezultate bune la examene. Psiholog: „Niciun copil nu-i perfect şi nu va avea 10.00 pe linie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emoţiile înainte de un examen sunt un lucru normal, dar de multe ori copiii cu rezultate bune au probleme atunci când vine vorba de examene.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă părinţii este să nu certe mereu copilul atunci când nu are rezultate foarte bune.

„Dacă părinţii ceartă copilul sau ţipă la el de fiecare dată când ia o notă mai mică atunci îi vor afecta grav încrederea în sine. Este mai bine să îl încurajaţi, să vedeţi unde este problema, să îl ajutaţi şi să faceţi pregătire suplimentară dacă este cazul. Dacă îl veţi certa mereu, atunci copilul va deveni anxios şi va avea o teamă foarte mare de rezultat. Din dorinţa de a obţine o notă bună, este posibil să nu se mai poată concentra la fel de bine. Se va gândi doar la cel îl aşteaptă acasă în cazul unui eşec. Mulţii copii foarte buni obţin rezultate mai slabe la aceste examene pentru că aşteptările sunt prea mari, iar dorinţa de a-şi mulţumi părinţii îi acaparează şi le afectează concentrarea“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Pretenţiile exagerate duc la eşec

Psihologii spun că nu trebuie să avem pretenţii exagerate de la copiii noştri. Nu toţi sunt copii de nota 10.00. „Niciun copil nu este perfect şi nu avea 10.00 pe linie la toate materiile. Fiecare are înclinaţiile lui spre anumite materii. Nu trebuie să insistaţi să ia 10.00 pe linie la toate materiile. Deşi unii profesori nu sunt de acord, eu spun că trebuie insistat pe ce este important. Faptul că un copil a terminat cu 10.00 şcoala generală sau un liceu nu este atât de important. Crucial este însă să ne încurajăm copilul şi astfel el va învăţa de plăcere, nu va memora caiete întregi doar de dragul notelor“, mai spune psihologul.

Ţineţi cont de ce îi place copilului

Nu trebuie să ne obligăm copilul să urmeze un anumit drum. „Trebuie să observăm unde copilul nostru excelează şi să îl îndrumăm spre acel domeniu. Trebuie să ţinem cont şi de ce îi place, să nu îl forţăm spre o anumită specializare pentru că aşa ne dorim noi părinţii sau pentru că ştim că este de viitor. Dacă îl forţăm să facă ceva nu avea rezultate bune pentru că va învăţa din silă şi obligaţie. Copilul trebuie lăsat să îşi dezvolte propriile pasiuni“, mai spune specialistul.

Fiţi sensibili la temerile sale

Atunci când se apropie un examen important copiii au emoţii. Este foarte important să îi ascultăm. „Înainte de examen este bine să avem răbdare şi să ascultăm ce spun copiii. Să îi încurajăm şi să îi ajutăm să se relaxeze. Să le spunem să gândească ca şi cum ar da acel examen acasă, fără presiune. Nu trebuie nici să le spunem mereu că va fi totul bine, deoarece în caz de eşec nu vor mai crede a doua oară ce le să spuneţi. Este bine să-l sfătuim să facă cât poate el de bine şi că, indiferent de rezultat, se vor găsi soluţii. Este foarte important ca atunci când pleacă la examen copilul să ştie că nu se va întâmpla nimic rău în caz de eşec, că rezultatul acelui examen este cel mai important lucru din lume“, mai spune psihologul.

Nu îi forţaţi limitele

Psihologii mai spun că nu trebuie să obligăm copilul să înveţe ore în şir. „Cel mai bine este ca examenul să fie abordat din timp. Copilul trebuie înveţe din timp şi este bine să îi faceţi un program cam de două-trei ore pe zi în funcţie de vârstă. Este total greşit ca în zilele dinaintea examenului să îl puneţi să înveţe excesiv şi să vorbiţi doar de examen. Nu veţi face decât să puneţi şi mai multe presiune asupra psihicului său. De asemenea, este foarte important ca un copil să fie odihnit. Este crucial pentru psihicul său. De aceea este bine să se înveţe din timp şi nu pe ultima sută de metri“, mai spune psihologul.

Citeşte şi:

Cum să-ţi faci copilul să înveţe de plăcere. Eroarea gravă pe care o fac părinţii: „Nu-i spuneţi niciodată că un coleg e mai bun“

Cum îţi ţii copiii în frâu - sfaturile psihologilor: impune reguli, nu ceda presiunilor, aplică pedepse pe măsura faptei şi laudă-l când e cuminte

Ce probleme au copiii care stau prea mult la calculator sau folosesc tableta. Avertismentul unui psiholog

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite