Cum s-a scumpit din pix peste noapte Sala Polivalentă din Braşov. Costă dublu faţă de estimările din primăvară şi de 4 ori mai mult decât acum 2 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar urma să arate Polivalenta de la Braşov, un obiectiv care s-a scumpit de 4 ori în 2 ani. FOTO: GSP
Aşa ar urma să arate Polivalenta de la Braşov, un obiectiv care s-a scumpit de 4 ori în 2 ani. FOTO: GSP

În plină criză, când încasările la bugetul de stat s-au diminuat serios, iar autorităţile se împrumută la costuri mari de pe pieţele internaţionale, Guvernul României a aprobat construcţia Sălii Polivalente din Braşov pentru un preţ de 4 ori mai mare decât cel prevăzut în proiectul iniţial.

Preţul viitoarei Săli Polivalente de la Braşov a crescut de la 20 de milioane de euro, atât cât se estima în 2018 că va costa, la 83 de milioane de euro, în prezent. Proiectul a fost de la început unul controversat. Noul obiectiv de va ridica pe locul fostului stadion Municipal, pe un teren mlăştinos, ceea ce face preţurl construcţiei să fie şi mai mare, scrie GSP.ro.

Potrivit sursei citate, în urmă cu circa trei ani, la solicitarea Ordinului Arhitecţilor din România-filiala Braşov, geologul Mihai Iacomir a efectuat un studiu amplu legat de terenul în cauză. Din acest studiu a rezultat faptul că terenul nu este cel mai potrivit pentru construcţii, ţinând cont că acolo se afla o mlaştină. Din această cauză, costurile oricăror construcţii sunt mai ridicate.

„Harta iosefină, făcută de austrieci în timpul Imperiului Habsburgic, pe la 1760, indică la Braşov o baltă pe locul respectiv. Cimitirul Ştrenghi, care înseamnă loc cu izvoare, e pe un versant vecin, activ hidrologic. Curge apa prin pământ. Aceleaşi repere le avem şi în documente similare ulterioare, până prin 1980. Suprafaţa de joc de pe vechiul stadion a avut dintotdeauna probleme din cauza solului mlăştinos. Prin urmare, nu e un teren propice pentru construcţii. Sigur, se pot dezvolta acolo proiecte, dar cu costuri mai mari", a declarat Iacomir, pentru sursa citată.

Guvernul nu a avut nicio obiecţie 

În ciuda controverselor şi mai ales a creşterii uriaşe a preţului, Guvernul a aprobat fără probleme, pe 24 septembrie, întregul dosar. Asta deşi estimările privind preţurl construcţiei au crescut ameţitor de la 20 de milioane de euro, în 2018, la 46 de milioane în primăvara acestui an. Apoi, preţul aproape s-a dublat în doar câteva luni şi a ajuns la 83 de milioane de euro.

Spre comparaţie, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, o arenă multifuncţională cu 10.000 de locuri, a costat 15,7 milioane de euro în 2014. Sala Polivalentă din Braşov ar urma să aibă aceeaşi capacitate, dar va costa de aproape şapte ori mai mult. Cu diferenţa că arena din Cluj a fost realizată 100% din fondurile Primăriei Cluj-Napoca, fără niciun ajutor de la bugetul central, iar pentru asta s-a împrumutat de la o bancă. Acum, Sala Polivalentă de la Braşov va fi ridicată de Compania Naţională de Investiţii, din fonduri de la bugetul de stat. 

Sala Polivalentă de la Braşov va costa mai mult şi decât un stadion. Ca termen de comparaţie, stadionul „Ion Oblemenco” de la Craiova, cu peste 30.000 de locuri, arenă inaugurată acum 3 ani, a costat 52 de milioane de euro, adică a fost mai ieftin cu peste 50% decât viitoarea sală de la Braşov.

Vă mai recomandăm

Cea mai modernă Sală Polivalentă din ţară - la Cluj

Sala Polivalentă din Cluj, cu capacitate extinsă la 9.300 de locuri, pregătită pentru Eurobasket2017

 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite