Cum s-a îmbogăţit din sport Neculaie, unul dintre patronii români care s-au plâns constant că fotbalul nu e afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Neculaie făcea inginerii financiare mari pe spatele clubului de fotbal
Ioan Neculaie făcea inginerii financiare mari pe spatele clubului de fotbal

Afaceristul braşovean Ioan Neculaie a pozat tot mereu într-un salvator ba al fotbalului braşovean, ba al industriei braşovene.

De fapt, a profitat de aceste oportunităţi pentru a se îmbogăţi şi a folosi banii în interes personal, dovadă stând flota de limuzine, elicopterul personal, colecţia de tablouri scumpe, proprietăţile pe care şi le-a cumpărat / construit şi chefurile-monstru cu prostituatele de lux.

Neculaie se bucura de raziile DNA de la Primăria şi Consiliul Judeţean, „că altfel eram fiii ploii”

La întâlnirea generaţiei 2000 a „stegarilor” care reuşeau calificarea în Cupa UEFA şi aduceau la Braşov Interul lui Ronaldo, patronul FC Braşov a răbufnit: „De-a lungul celor 17 ani de când am preluat eu echipa am văzut că toate cluburile care au reuşit ceva au avut probleme mari cu legea. Noi nu am avut asemenea probleme, dar nu am putut accede la marea performanţă din cauza corectitudinii noastre. Sunt impozite prea mari pentru cluburile de fotbal, pentru sport în general. Niciun guvern în cei 17 ani de când sunt eu la FC Braşov nu s-a sinchisit să facă ceva pentru sportul românesc. (...) Din păcate, în cei 17 ani, Primăria şi Consiliul Judeţean nu ne-au ajutat cu nimic, ba mai mult au încercat să ne termine. Nu au reuşit fiindcă şi-au făcut de lucru cu un tip încăpăţânat. Din fericire pentru mine şi din păcate pentru ei, eu nu am un contract de un leu cu Primăria Braşov sau cu C.J. Nu am luat nicio lucrare, am doar contracte între firme private, aşa am ştiut eu să fac industrie. Singurul contract mare îl am cu armata americană, care ne-a dat 300 de milioane de dolari. Cu statul român nu am nici un contract. Din păcate, Primăria nu ne-a ajutat cu nimic. Nu ştiu ce a fost în capul loc, cred că nimic, din păcate pentru ei. Ne conduc nişte oameni care nu au nimic în cap, decât să se îmbogăţească. Nu mai merge. Mă bucur de acţiunile DNA-ului, altfel rămâneam fără ţară. Dacă mai dura un an sau doi eram fiii ploii, chiar rămâneam fără ţară, nu mai rămânea nimic din ea. Aşa ca ar trebui să le mulţumim celor de la DNA”, declara Ioan Neculaie, citat de Transilavania Expres, pe 18 decembrie 2015.

Afirmaţiile lui Neculaie sunt contrazise însă de realitate. Doar Primăria Braşov a investit peste 2,5 milioane de lei până în 2005, la care se adaugă şi banii pentru nocturna de pe Stadionul Tineretului, inaugurată în data de 5 aprilie 2009, cu ocazia meciului dintre „stegari" si Gaz Metan Mediaş.

Într-un război al declaraţiilor cu fostul preşedinte al FC Braşov, Dinu „Vamă” Gheorghe, primarul George Scripcaru spunea, în 21 iulie 2010,  că „investiţia (pentru nocturnă - n.r.) a fost de 1.200.000 de euro şi încă plătim rate. Apoi, am dat bani pentru funcţionarea instalaţiei de iluminat, pentru cantonamente, echipament şi deplasări, lucruri absolut necesare. Nu am vrut să dau din banii publici la FC Braşov şi să nu ştiu ce se întâmplă cu ei”.

Mai mult, Primăria Braşov este şi deţinătoarea terenului, nu doar a nocturnei, în timp ce Ioan Neculaie are tribunele, utilităţile şi vestiarele. Iar toate acestea se întâmplau în contextul în care şi Primăria Braşov şi-a înfiinţat propria echipă de fotbal, Corona Braşov, care s-a dovedit o catastrofă pe mulţi bani publici.

Cine sunt acţionarii de la Fotbal Club SA Braşov?

Conform înregistrătilor de la această dată, de la Registrul Comerţului, Fotbal Club Braşov SA a fost înfiinţat ca societate pe acţiuni în data de 21 noiembrie 2002, cu sediul social pe strada Poienelor nr. 5, în urma unui contract de comodat încheiat cu unul dintre „puii” uzinei Roman SA - „Autocamioane şi Autobuze” SA. Contractul pentru sediul social expiră în data de 31 august 2016. Capitalul subscris şi vărsat este de 17.298.694,1 de lei, respectiv 5.261 de acţiuni.

Principalul acţionar este persoana fizică Alexandru Neculaie, fiul boss-ului de la FC Braşov, care are 3.978 de acţiuni (75,613%). Urmează o serie de firme private: Atlanta House - 240 de acţiuni (4,562%), Vectra Service - 170 acţiuni (3,231%), Transbus - 75 acţiuni (1,426%), Termo Confort SRL - 57 acţiuni (1,084%), Sergiana Prodimpex - 45 acţiuni (0,855%), Mantrax Romstal - 30 acţiuni (0,57%) şi Finantz Master Group, District SRL, Trust Prezident, câte 10 acţiuni (0.19%). Interesant este faptul că şi la această oră sunt acţionari, la firma unde Neculaie este acuzat de evaziune fiscală, municipiul Braşov şi judeţul Braşov, prin reprezentanţii oficiali, care deţin 431 de acţiuni (8,192%), respectiv 195 de acţiuni (3,707%).

Firma este în insolvenţă, iar adminstrator judiciar a fost numit Alexandru Cosmin Gheorghe.

Fotbal Club Braşov SA, paravan pentru inginerii financiare

image

„Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că în perioada martie 2013-mai 2015, în calitate de acţionar majoritar la S.C ICIM.S.A Braşov şi S.C Fotbal Club Braşov S.A, s-a asociat cu inculpatul Păunescu Stelian Florin (director economic în cadrul grupurilor de firme Prescon S.A şi Roman S.A şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C ICIM S.A Braşov şi SC Fotbal Club S.A Braşov) şi suspecta Slăvilă Corina Eugenia (jurist în cadrul grupului de firme controlate de Neculaie Ioan) cu scopul de a ajuta S.C Fotbal Club S.A Braşov să stabilească în mod fraudulos un TVA deductibil în cuantum de 6.969.266,88 lei, prin înregistrarea în contabilitatea S.C Fotbal Club S.A Braşov a unei operaţiuni nereale, respectiv a achiziţiei la data de 24.01.2014 de către aceasta din urmă societate a unei presupuse investiţii de la S.C ICIM S.A Braşov constând într-o bază sportivă situată în municipiul Braşov”, se arată în comunicatul de presă al procurorilor de pe lângă Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

Magistraţii au decis judecarea lui Ioane Neculaie şi a lui Florin Păunescu sub control judiciar.

Stadionul de cinci stele. Promisiuni neonorate de Neculaie, Scripcaru şi PSD 

Vechiul Stadion Municipal, ridicat în a doua jumătate a anilor ’70, după sistemul practicat de comunişti, de muncitori din toate întreprinderile braşovene a fost demolat din 2008, iar de atunci terenul a rămas liber. Au urmat poveşti electorale. Doar atât.

„Stadionul Municipal Braşov va fi transformat într-unul de cinci stele”. Acesta era titlul publicat de toată presa braşoveană în 4 martie 2008. Stadionul urmă să îşi schimbe înfăţişarea, pentru ca în anul 2010 să fie transformat într-unul la standarde UEFA, investiţia necesară fiind de peste 30 milioane euro.

stadion brasov

Noul stadion trebuia realizat de Primăria Braşov în colaborare cu FC Braşov. La acea dată primarul George Scripcaru şi patronul Clubului FC Braşov, Ioan Neculaie, au prezentat proiectul viitorului stadion. Contribuţia celor două părţi pentru acestă investiţie trebuia să fie de câte 50 la sută. Un singur lucru s-a făcut: s-a demolat stadionul de către firma lui Neculaie. Ulterior, PSD a venit cu promisunea că pe acest amplasament se va face o arenă sportivă multifuncţională. În mai 2014, fostul viceprimar Răzvan Popa anunţa că s-a lansat un concurs de idei de către Compania Naţională de Investiţii în vederea amenajării a trei stadioane de mari dimensiuni în ţară, dintre care unul la Braşov, cu bani guvernamentali.

În conformitate cu precizările făcute în solicitarea pentru finanţarea, complexul sportiv modern de la Braşov ar fi trebuit să includă un stadion cu 25.000 – 30.000 de locuri, dar şi terenuri mai mici de sport, spaţii de cazare pentru sportivi şi săli de antrenamente şi magazine.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite