Consiliul Judeţean vrea să preia Muzeul Satului  Brănean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean solicită din nou, Ministerului Culturii, să-i cedeze Muzeul Satului din Bran, care, practic, a fost desfiinţat şi închis de politicienii de pe malul Dâmboviţei.

Prima solicitare a fost trimisă în 22 septembrie 2014. „Am revenim cu acest demers cu atât mai mult cu cât Muzeul Naţional Bran urmează să fie desfiinţat în cursul acestui an, în urma încetării funcţionării în clădirile secţiei Vama Medievală”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor.

El  spune că a discutat şi Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţan de Istorie,  şi cu Ligia Fulga, directoarea Muzeului de Etnografie. „Am pierdut Castelul Bran cum l-am pierdut, dar nu e normal, să fie închis acest muzeu, care, dacă ar fi fost manageriat cum trebuie, cu un pic de marketing, ar fi un punct de atracţie pentru că avem exponate foarte valoroase acolo, dar care nu sunt puse în valoare. Există un litigiu acolo, pe teren, dar din informaţiile pe care le deţin, va câştiga statul român. E important să nu fie desfiinţat acest muzeu extrem de valoros, iar exponatele să fie duse în alte judeţe, pentru că ar exista anumite interese în acest sens. Acolo, cu un minimum de investiţii şi cu toate obiectele de inventar care sunt depozitate lângă o clădire din vecinătate, şi care nu sunt expuse, se poate face un obiectiv de maximum interes, mai ales că în Castel nu prea poţi să vezi foarte multe lucruri. Vizitatorii care merg ]n Bran nici măcar nu ştiu că exista acest muzeu”, a declarat Gabor.

„Cu amărăciune, constatăm că Ministerul Culturii nu a făcut nimic pentru a proteja statutul menţionat. Mai mult, autorii adresei au ignorat în mod nedrept faptul că autorităţile locale judeţene au administrat Muzeul Bran în perioada 1957-1991, perioada în care remarcăm amenajarea muzeului de istorie şi artă medievală în Castelul Bran (1957), organizarea secţiei etnografice în aer liber (1961) şi a Muzeului Vămii Medievale (1987)”, se arată în adresa remisă de oficialii judeţului ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu.

În prezent, Consiliul Judeţean Braşov are în subordine două instituţii muzeale – Muzeul de Etnografie Braşov şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, care ar putea prelua Muzeul Satului Brănean, asigurând gestionarea acestuia, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor de arhitectură populară, conform normelor profesionale specifice.

„În motivarea respingerii solicitării noastre se afirmă că: «patrimoniul administrat de către muzeu nu trebuie destructurat şi analizat distinct pe secţii specifice, ci trebuie recunoscut şi apreciat în ansamblul său». Este cel puţin neglijentă această afirmaţie, ţinând cont de faptul că patrimoniul Muzeului Bran este supus unor administraţii diferite după retrocedarea din anul 2006. Ne vedem siliţi să facem precizarea că însuşi Ministerul Culturii a destructurat Muzeul Naţional Bran prin desfiinţarea Muzeului Vămii Medievale, în anul 2003, şi apoi prin retrocedarea, în anul 2006, a Castelului Bran, componentă de importanţă naţională, singura care ar îndreptăţi acordarea statutului de muzeu naţional. În secţiile rămase în administrare publică, chiar angajaţii Ministerului Culturii au impus o analiză distinctă a fostului patrimoniu al Muzeului Bran prin discursuri muzeale care nu respectă o strategie comună de prezentare. În legătură cu „contextul socio-geografic indisolubil”, ne întrebăm care ar putea fi acesta, întrucât: Castelul Bran nu este prezentat într-un context istoric bine definit, neexistând în incinta sa o expoziţie profesionistă şi  avizată de către Ministerul Culturii şi Cultelor, muzeul Vămii Branului nu există, în incinta lui fiind adăpostite piese din fostele colecţii ale castelului, iar Muzeul Satului Brănean prin definiţie necesită o abordare independentă a discursului muzeal, el având funcţia de a prezenta  evoluţia satului brănean.  Fiecare dintre aceste trei entităţi culturale a fost înfiinţată în baza unui concept diferit, funcţionează în mod independent şi ne exprimăm suspiciunea că există, la această oră, o dezinformare la nivelul instituţiei dumneavoastră privind legătura dintre cele trei foste secţii ale Muzeului Bran. Privitor la precizarea că: «patrimoniul gestionat de secţia etnografică în aer liber a fost şi este constant monitorizat, conservat şi restaurat de muzeu», vă rugăm să verificaţi corectitudinea acestei informaţii, în contextul desfiinţării compartimentului de conservare-restaurare al secţiei etnografice”, se mai menţionează în adresa Consiliului Judeţean.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite