CET îi va taxa şi pe cei care au centrale de apartament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşovenii care au renunţat la sistemul centralizat de termoficare vor plăti la iarnă între 30 şi 50% din factura de încălzire emisă de CET pentru respectivul imobil. Furnizorul primeşte astfel, o nouă gură de oxigen pentru a-şi continua supravieţuirea.

De parcă nu erau destule probleme cauzate de împărţirea cheltuielilor comune, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi (ANRSC) s-a gândit să amplifice neînţelegerile şi conflictele între vecinii din blocurile unde există şi debranşaţi şi a stabilit ca repartizarea consumurilor de energie termică la comun să se facă exclusiv în favoarea abonaţilor la sistemul centralizat. Astfel, locatarul care are centrală de apartament va plăti la iarnă între 30 şi 50% din factura emisă de CET, respectiv pentru coloanele de încălzire care-i trec prin casă şi eventual pentru caloriferele de pe scară.

CITIŢI ŞI: Se scumpeşte şi plata „căldurii comune". Buzoienii vor plăti de cinci ori mai mult faţă de anii trecuţi

 „E echitabil"

 Mai marii ANRSC spun că au elaborat Ordinul 343/2010 tocmai pentru a crea protecţie consumatorilor dintr-un condominiu. „Beneficiarul plăteşte - proprietarul care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv de energia termică consumată în condominiu, trebuie să participe cu o cotă parte la achitarea acesteia", se explică în actul normativ.

La rândul său, Florin Cuţitei, directorul CET, spune că noua metodă, prin care practic sunt arşi la buzunar cei care au centrale de apartament, pentru ca persoanele care au rămas la sistemul centralizat să nu mai sufere atât de mult de pe urma pierderilor din sistem, este echitabilă şi corectă. „Până anul acesta, era la latitudinea asociaţiei de proprietari repartizarea acestor costuri pentru părţile comune. De aceea erau foarte multe neînţelegeri, fiindcă cotele variau de la o asociaţie la alta şi normal că existau conflicte. Eu consider că această metodă de calcul este echitabilă şi corectă. Erau cazuri în care cei cu repartitoare le ţineau închise şi se încălzeau de la părţile comune, ca de altfel şi cei cu centrale. Dacă toată lumea stă cu calorifele înschise ce înregistrează ceasul de branşament se va împărţi la toţi", a explicat directorul.

Acesta nu ţine cont însă, de faptul că există multe cazuri în care abonaţii CET îşi închid robinetele la calorifer, pentru a plăti mai puţin, iar vecinul care are centrală îi încălzeşte şi acestuia pereţii, dar lui nu-i plăteşte nimeni 30-50% din factura la gaz.

Formulă alambicată

Calculul acestor procente se face după o formulă alambicată, care poate fi descifrată doar de un specialist. „Suma pe care o va plăti la CET posesorul de centrală proprie se face în funcţie de inventariere, respectiv de numărul de debranşaţi din respectivul condominiu, de poziţionarea aparatamentului şi de suprafaţă termică a coloanelor care trec prin respectivul imobil", a explicat directorul.

Ordinul ANRSC nu face altceva decât să mai dea o gură de oxigen CET-ului, care nu este altceva decât un parazit pentru bugetul de stat şi care prin banii pe care îi vor da cei cu centrale îşi va mai recupera din pierderi.

Până în prezent, CET nu şi-a recuperat datoria de aproape 15 milioane de lei pe care o au asociaţiile, iar conducerea furnizorului este hotărâtă să lase cele 12.000 de familii din blocurile datornice în frig. Totuşi, pe 1 octombrie, CET va începe umplerea reţelelor.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite